Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^karma nejen za téma ale i zpracování

1 0
možnosti
PK

P28e31t63r 37K86a41r45a88s

25. 1. 2018 10:47

Když už se o tom padla zmínka, kdo vlastně hodil tu bombu na radniční budovu, byl to omyl Spojenců, anebo místo pro pár stánků vytvořili němečtí, italští, rakouští, rumunští, slovenští či jací vlastně bombometčíci...

0 0
možnosti
Foto

Nacisté měli v této budově svoje pražské sídlo, a proto ji nechtěli jen tak opustit a pomstili se. Na konci války, když již bylo jasné, že proti postupující sovětské armádě nemají šanci, tak sem ve dnech 6. a 8.5 1945 ještě přijeli s tankovými děly, kterými velmi poškodili fasády Staroměstské radnice a řady dalších domů SN. Také přiletěli s bombardéry a shodili bomby na jižní křídlo radnice, na její věž a na velké Nobileho radniční křídlo. Tam se propada všechna patra a budova cele vyhořela. Zůstaly stát jen vnější zdi.

Po architektonické soutěži v r.1946 na novou dostavbu SR byla zvažována rovněž obnova Nobileho křídla. Rozhodnutí nakonec padlo v jeho neprospěch, neboť bylo také předmětem přestavby v předchozích soutěžích. A tak byly zbourány i tyto zdi a ponechán jen zbytek při věži ze statických důvodů.

2 0
možnosti
  • Počet článků 1392
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 389x
Zahradní a stavební architekt

Seznam rubrik