Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsou to domy navržené na míru Staroměstského náměstí. Odpovídají měřítku a urbanismu adičního řazení menších budov i architektonické typologii zástavby rynku. Řeší také tyto vztahy mezi radniční věží a kostelem sv.Mikuláše.

Velká Nobileho radnice zde byla postavena z kapacitních potřeb magistrátu, nikoli z potřeb urbanismu a architektury prostoru. Byla předimenzovaná a navíc se dostala do neúnosné urbanistické kolize s kostelem po odstranění Krenova domu, který jej překrýval. Také její architektura ve stylu rakouské pseudogotiky byla Staroměstskému náměstí cizí a nedodávala mu ráz velkoleposti. Právě naopak, byla zde projevem vídeňské nadřazenosti.

Řeším urbanisticko-architektonické problémy a funkční využití profánních budov dostavby, kde náboženské ideje nemají zdůvodnění.

0 0
možnosti
KD

K17a51r85e11l 89D20r45d33a

19. 10. 2014 20:47

Tak vida, "vídeňská nadřazenost". Důvod, proč šla k zemi. Kolizi nerozumím. Sv. Mikuláš otevřený do náměstí mi přijde ideální. Nevím, proč nové návrhy mají potřebu obnovy Krenova domu a opětovného schování sv. Mikuláše. Půdorys radnice k roku 1945 mi přijde ideální.

  Pokud jde o předimenzovanost, to lze vyčítat všem návrhům na dostavbu, s výjimkou snad jen Vašeho. Akorát, že ta cizí pseudogotika tvoří Prahu 21. století. Váš návrh míří do pseudostavu ze 17. století. O "velkolepost" Vám tedy vůbec nejde? Takže Vám jde o snížení Prahy na úroveň Telče?

  A Staroměstské náměstí řešit bez náboženských ideí? Lze to vůbec? Katolíci by chtěli obnovit mariánský sloup, ohání se architekturou a neváhali by zbořit pomník mistra Jana Husa. A do toho architekt, kterého nic takového nezajímá? Neměl by zavládnout konsenzus primárně nad náboženskými a národními ideami určujícími smysl náměstí? Pak teprve může přijít ke slovu architektura?

0 0
možnosti
KD

K25a33r28e51l 11D30r56d96a

19. 10. 2014 14:52

Váš návrh je špatný. Vidím, že ho zde opakovaně propagujete. Viděl jste někdy původní Staroměstskou radnici? Její podoba mi přijde zcela ideální. Důstojná budova, která nehodlá okupovat další a další prostor náměstí, jako moderní návrhy.

  Váš návrh připomíná náměstí v Telči nebo Krumlově. Co má taková úvaha společného s Prahou a významem Staroměstského náměstí?

  Celá Praha byla historizujícími stavbami 19. století přestavěna v "upomínku" velkolepé české historie a naší "proněmecké" státnosti. Nabubřelost a monumentalita vytvořená z "prasečích chlívků" minulosti.

  Původní radnice dávala náměstí ráz velkoleposti. A vy navrhnete náhradou "krámky s cetkami", novou Zlatou uličku "české zaprděnosti"? Bouráte zbytek radnice a snižujete budovu o patro. Vaše úvaha mi proto přijde nevkusná a nízká. 

  Umíme se naopak dnes vrátit k původní budově? Proč vlastně byla stržena? Bylo to nutné? Nebo k tomu vedly nějaké politické důvody? Něco jako německá stavba či známka ponížení okupace, která měla po válce zmizet?

  V každém případě, pokud uvádíte vize a idee, jde o podobu celého náměstí. Nejde o nějakou ušmudlanou dostavbu. Právě Váš návrh vizi postrádá. A když vizi, vracím se k mariánskému sloupu. Ten je podle mě klíčem. Praha je nabubřele katolické město. Přitom je hlavním městem státu ateistů, bezvěrců a bolševiků-socialistů. Podoba Prahy je neskutečná lež. Praha je cizorodým prvkem v současném českém vidění světa. Takže musíme najít souznění Boha, katolické církve a české státnosti. Pak se můžeme začít bavit o Staroměstském náměstí.

  Protože protestanté a ateisté zde uvítají strohý přeplácaný obchoďák nebo stodolu a bude to zcela pravdivé vyjádření současného češství. Návrat ke katolické zdobnosti, zbožnosti a důstojnosti musí mít oporu i v našem myšlení. Pokud jsme toho vůbec schopni. Pokud vím, česká města byla důrazně německá, i Praha.

http://www.obnovastaromestskeradnice.cz/

http://www.odejana.cz/blog/?id=fw2

0 0
možnosti
Foto

Díky za podporu návrhu.

0 0
možnosti
Foto

R^ Možná by neškodila ,,mocným", v těchto záležitostech rozhodujícím, návštěva Varšavské čtvrti Praga, která byla během II.WW zničena, Dokázali jí obnovit, ale i upravit tak, že byl zachován ,,duch doby" A PŘITOM I ,,ÚČELNOST" pro dobu současnou, Čili skloubit historii s životem místních, ale zároveń i pro účel obchodu, turizmu nevyjímaje. J.A.J.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1392
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 391x
Zahradní a stavební architekt

Seznam rubrik