Vodní hrad Švihov- perla Pošumaví

Jako každoročně, tak i letos v dubnu se otevřou brány českých a moravských hradů a zámků široké veřejnosti. Nejinak tomu bude i v malém městečku Švihov nedaleko Klatov,kde stojí uprostřed luk,které kdysi byly mokřinou a bažinou vodní hrad. Historické prameny datují vznik hradu do konce 15-století. Stavitelem hradu byl známý český šlechtic Půta Švihovský z Rýzmberka, příslušník mocného panského rodu. 

Předpokládá se, že původní švihovská tvrz stála na nedalekém návrší,kde je nyní hřbitov s malým gotickým kostelíkem. Později švihovští páni vystavěli vodní tvrz na místě dnešního hradu. Ten nechal zbudovat již zmíněný Půta na zbytcích tvrze,která byla pobořena v období husitských válek. Hrad byl vybudován na jakémsi umělém ostrově, uprostřed bažinatých luk, které mohly být v případě obléhání zatopeny a učinit tak hrad nedobytným.

 Půtovi synové Václav a Jindřich však panství po otcově smrti neudrželi a prodali hrad a panství Heraltovi Kafkovi z Říčan,který o padesát let později prodal hrad šlechtickému rodu Černínů z Chudenic. V těžkém období třicetileté války hrad úspěšně odolal Švédům (v dnešní době se tato událost připomíná divácky atraktivní akcí "Dobývání hradu Švédy"). Po válce jej chtěl nechat Ferdinand III. zbořit,aby v něm nemohli sídlit lupiči a lapkové. Černínům se však podařilo toto rozhodnutí císaře obejít tím, že zbořili pouze některé fortifikační prvky a začali hrad vyuřívat pro hospodářské účely.

Veškeré zařízení z hradu bylo odvezeno,takže z původního zařízení hradu zbyly pouze v kapli sochy světců. Paradoxně, hospodářské využívání hradu bylo tomuto objektu prospěšné. Kdyby byl i nadále obýván, tak by zcela jistě docházelo k jeho přestavbám. Jelikož se tak nestalo, tak se nám hrad představuje v téměř nezměněné podobě. 

Ale dost historie, zpět do současnosti. Pokud letos navštívíte tento objekt, je pro vás připraveno hodně zajímavých akcí, například Noc kostelů,kdy bude v hradní kapli výstava předmětů z depozitáře, které nejsou běžně k vidění,nebo v červnu již zmíněné Dobývání hradu Švédy, výstava Princezna a Popelka. Zajímavá bude také projížďka lodičkou po hradním vodním příkopu  a mnoho jiných zajímavých výstav a koncertů, Hradozámeckou noc nevyjímaje. Myslím, že návštěvníci si tzv."příjdou na své".

Doprovodné fotografie jsou jakousi obrazovou pozvánkou k návštěvě tohoto turisticky vyhledávaného místa na západě Čech.

 

 

 

Autor: Jiřístrašek Strašekjiří | pátek 14.3.2014 9:12 | karma článku: 11,91 | přečteno: 458x