Pane blogere Olšere- hluboce se mýlíte

Cituji doslova "Na Ukrajině nehrozí občanská válka. Je to válka mezi národem a mocí, která brutálně porušuje ústavu a veškeré zákony a neváhá střílet do vlastních lidí. Mocí, která se utrhla z veškeré kontroly a neštítí se ničeho," řekl Aktuálně.cz z Kyjeva ukrajinský politolog Jurij Lukjanov.

Respektuji Vaše právo na názor, který můžete zde svobodně vyjádřit. Váš blog (http://olser.blog.idnes.cz/c/397254/Neverte-Stetinum-a-Kocabum-ze-na-barikadach-bojuji-poctivi-obcane.html), který rétorikou odpovídá období před rokem 1989 mě však trošku zaskočil.

Osobujete si právo výkladu historie jednoho národa,ale přesně v duchu marxismu-leninismu. Co Vy víte o Banderovi? To co Vám natlačili do hlavy komunističtí propagandisté a učitelé, kteří museli znevážit jeho úsilí o osvobození Ukrajiny od komunistického jha.

Stepan Bandera se narodil v rodině řeckokatolického kněze.

Po napadení Sovětského svazu Německem se pokusili ukrajinští nacionalisté vedení Banderou využít situace a 30. června 1941 ve Lvově vyhlásili samostatný stát s premiérem Jaroslavem Steckem. Téhož dne po vzájemné dohodě s Banderou učinil vyhlášení nezávislosti v jiné části země i Melnyk. Německé vedení bylo tímto krokem, které vyvolalo odezvu u ukrajinského obyvatelstva, zaskočeno. Reakce přišla až po dvanácti dnech, kdy byli ukrajinští představitelé zatčeni a odvezeni do Berlína, kde byli nuceni k odvolání proklamaci nezávislosti. Jelikož tak neučinili, byli uvězněni v koncentračních táborech. Bandera byl vězněm v koncentračním táboře Sachsenhausen a propuštěn byl až na podzim 1944, kdy se jej Němci snažili získat pro spolupráci, což odmítl.

Po svém propuštění z koncentračního tábora Bandera řídil ze zahraničí Ukrajinskou povstaleckou armádu, která bojovala za vznik samostatné Ukrajiny takříkajíc proti všem. Její partyzánský boj trval v některých oblastech až do počátku 50. let.

Bandera žil v exilu v Mnichově, kde se nadále politicky angažoval.15. října 1959 jej před jeho domem v Kreittmayrstraße zavraždil agent KGB Bohdan Stašinskij pomocí kyanidu, kterým byl Bandera zasažen do obličeje. Stalo se tak na příkaz šéfa KGBAlexandra Šelepina a Nikity Chruščova. Německý nejvyšší soud v Karlsruhe konstatoval, že za smrt Bandery nese vinu vláda Sovětského svazu, což se po pádu SSSR jednoznačně potvrdil. (citace z jeho životopisu)

Píšete, že na barikádách v Kyjevě nebojují demokraté, ale teroristé, kteří se zaštiťují Banderou. Přesně takto byl označován u nás předlistopadový disent. To jsem se "nasmál" opravdu nejvíc. Jste opravdu tak naivní, že se domníváte, že na Ukrajině někdy vládla, kromě krátkého období  Julie Tymošenkové a prezidenta Viktora Juščenka, demokratická vláda?

Považujete snad vládu bolševiků a sovětský komunistů za demokracii? Je snad demokratické, že diktátor Stalin rozpoutal na Ukrajině v 30-tých letech uměle hladomor a tím zavraždil 7 miliónů Ukrajinců?

Pane Olšere, víte co, nechte na Ukrajincích, jak si rozhodnou o svém osudu sami a nepleťte se do toho. Možná to bude tak lepší. není to černobílý konflikt. Období sovětské moci napáchalo na tomto národě hodně zla a mají právo si rozhodovat o svém osudu sami.

Buďte rád, že před tou volbou nestojíte Vy.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřístrašek Strašekjiří | pátek 21.2.2014 11:32 | karma článku: 21,24 | přečteno: 983x