Obyčejný fašismus

Stá le slyším a čtu o fašistické vládě v Kyjevě. Zajímala mě tedy definice tohoto politické hnutí, či směru a nestačil jsem se divit, jak lidé bezmyšlenkovitě opakují, co jim někdo nakuká,aniž by věděli co říkají. Povětšinou panuje představa o tom, že fašista je člověk, který každého hned vraždí, chodí a hajluje, je rasista a xenofób. To ale ovšem není tak docela pravda. Proto jsem si vyhledal v několika  ecyklopediích význam toho slova.

Jaké jsou tedy vlastně průvodní znaky fašistického státu?

"Typickými rysy fašistických ideologií jsou zejména rovnostářský kolektivismus, autoritativní a vůdcovský princip, vypjatý nacionalismus, militarismus, kult modernity, mládí a síly jakož i silná ekonomická role státu chápaného korporativisticky. Fašismus principiálně připouští soukromé vlastnictví, a to včetně soukromého vlastnictví výrobních prostředků; avšak pouze za předpokladu, že tyto výrobní prostředky budou sloužit kolektivnímu prospěchu. Konkurenční prostředí volného trhu bylo přípustné v mikroekonomice, avšak v makroekonomickém měřítku vládl korporativismus a často monopolismus. Řízení podniků probíhalo na principu tzv. "Tripartity", tedy zástupců majitele, pracujících (odborů) a státu (vůdce)." citace Wikipedie.

 Nechám na Vás,abyste si prošli jednotlivé znaky fašismu a zkusili je ztotožnit s režimem a představiteli Ukrajiny a Ruska.

Mě z toho vyšlo vítězně Rusko a Putin obvzlášť

Autor: Jiřístrašek Strašekjiří | pondělí 12.5.2014 6:35 | karma článku: 17,42 | přečteno: 664x