Nechci tady mít cizí vojsko

Zásadně a kategoricky jsem proti tomu, aby u nás bylo přítomno trvale cizí vojsko. Nechci tady mít okupační vojáky, kteří svého spojence přepadnou v noci, odvezou vládu, zavraždí 109 občanů a zavlečou sem totalitu a nesvobodu. Aby se toto již nikdy neopakovalo, souhlasím s případným umístěním vojenské základny NATO na našem uzemí, jelikož naše armáda sama neni schopna vzhledem ke svému početnímu stavu nás před agresorem uchránit.

Pro toto své tvrzení mám podklady z naší nedávné historie, kdy nás v srpnu 1968 zákeřně napadla vojska Varšavského paktu. I když byla v té době naše armáda na jiné početní úrovni, přesto nebylo možné se bránit. Chyběla k tomu politická vůle a také strategická úvaha co dál, kdybychom s agresorem bojovali. Tehdy jsme nemohli počítat s konkrétní podporou NATO, protože jsme nebyli jeho členem, to zaprvé a zadruhé platili dohody z Jalty o rozdělení sféry vlivu, kterou NATO dodržovalo. A tak jsme na svoji touhu po svobodě a normálním životě doplatili jednak životy našich spoluobčanů , normalizací a dočasně trvalou okupační armádou. Mám takovou otázku na pana Vyvadila,Fojtíka,Nigrína,Matějku a další. Protestovali jste proti tomuto aktu zvůle a násilí? Neprotestovali, drželi jste hubu a krok. Co kdyby jste to dělali i nadále?

 Dnes stojíme opět před problémem ruského agresora, který chce navzdory všem mezinárodním pravidlům a zvyklostem opět obnovit své nedávné panství v bývalých satelitních státech SSSR. 

 Když se podívám, kdo nejvíce protestuje proti členství v NATO a proti jeho základnám, tak je mi hned jasné, že moje přesvědčení je správné. Jsou to zejména komunisté a část sociální demokracie. Stačí si jenom přečíst pár článků v Haló novinách a ti kteří mají rádi svobodu a demokracii budou souhlasit ne s jednou, ale třeba s pěti základnami NATO na našem území.

Základna NATO však nepřináší jenom zajištění bezpečnosti, ale pramení z ní pro hostitelskou zemi i nemalý ekonomický přínos. Koncem 90-tých let velení NATO uvažovalo o dislokaci US jednotky v prostoru kasáren Janovice nad Úhlavou. Tato jednotka měla být přesunuta z Bambergu do ČR. Němce to značně pobouřilo a až na osobní intervenci tehdejšího kancléře Helmuta Kohla velení od tohoto záměru upustilo. Je to divné že? Německo se nechce zbavit okupační armády a protestuje proti tomu. Jedním z argumetů byl totiž ztráta pracovních míst pro Němce, pokles tržeb obchodníků a následné snížení životní úrovně celého širokého okolí.

Ano základna NATO představuje značný ekonomický přínos . Co pro nás ale představovala základna okupačních vojsk SSSR v Ralsku? Zamořené okolí na desetiletí dopředu, zvláštní zásobování nedostatkovým zbožím, které v normálních obchodech nebylo. Dobře si pamatuji scény z Hlavního nádraží v Praze, když odjížděl vlak do Moskvy. Paničky sovětských důstojníků ověšené kožichy,hromady látek, záclon, elektroniky, která byla u nás jen na bony v TUZEXU. To již tedy opravdu znovu prožívat nechci.

 Rusko je v dnešní době agresorem, jeho vedení chce znovu obnovit své impérium v Evropě. Před léty při svém prvním zvolení prezidentem to řekl pan Putin, který není absolventem vysoké školy, kde se vyučuje třeba ekonomika,nebo lékařství, či jiné vědy , které jsou prospěšné lidstvu, ale je absolventem vysoké školy Felixe Dzeržinského, která je vysokou školou KGB a tam se humanita a lidskost nikdy nevyučovala.

Ruská dezinformační kampaň a rozpoutání občanské války na Ukrajině  je varováním okolnímu světu. Záleží tedy jen na nás, co si od Ruska necháme líbit. Proto souhlasím s umístění základen NATO v ČR, jako pojistky proti tomu, že tady nebudou za nějakou dobu sedět na našich radnicích samozvaní starostové obklopeni neoznačenými špatně česky hovořícími domobranami, že v našich ulicích nebudou barikády, že nebudou unášeni, mučeni a vražděni lidé, jenom proto, že chtějí žít svobodně.

Autor: Jiřístrašek Strašekjiří | úterý 20.5.2014 7:06 | karma článku: 19,24 | přečteno: 795x