Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Satyriana

25. 10. 2009 10:31
Hm.

Komerční šílení nepotřebuji, ale těch pár dní oddychu, mlsání a klábosení s rodinou-nebo jen být spolu, to bych si odříct nenechala. Chov pro maso taky nevidím špatně, pokud si dotyční tvorové užijou "normálnějšího" života. Což se v rybnících provozuje už čtyři staletí nejmíň.

No a proč zrovna Vánoce? Inu proto, jak nejblíž v té době máme ke hvězdám, nebi a přemítání. Sníh, jiskřící ve svitu Měsíce... Kdybyste to někdy zkusil zažít, našel byste ausgerechnet na tomto čase také cosi zajímavého. ;-)

No a dárky, ty nemusím shánět s vyplazeným jazykem. Prostě celou dobu chystám každému něco, co mu udělá radost. Mám kouzelnou skříň, kterou vylupuju kolem narozenin, svátků a Vánoc, kdy je ta sešlost u dárků prostě nejhezčí. Vy takovou radost z dávání a přijímání neznáte? To je mi líto... Snad Vás potěší, že si většinou vyprosíme špičku z těžby a potom nám dá teplo nebo se vyřeže kvedlačka.

0 0
možnosti
L

L.Stranak

25. 10. 2009 16:50
Re: Hm.

Je toho plná tato diskuze, tak u nejčerstvějšího kousku zareaguji.

Sepsal jsem glosu plnou přehánění, evidentně jednostranný pohled. Toto nemá být Straňákův encyklopedický výklad pojmu Vánoce 21. století a ani není.

Každopádně v článku nezmiňuji, že bych neměl rád dělání radosti druhým nebo jiskřící sníh. Opovrhuji v něm konzumním pojetím duchovního svátku. Radost a jiskřící sníh patří do té duševně vnímané části; ta mě fascinuje.

Článkem nechci sdělit, že jsem chladný bezcitný pragmatik nebo co všechno by snad ještě nebylo možno dovodit. Celý význam textu je: "Takové Vánoce, jaké popisuji, se mi nelíbí. Zkuste se zamyslet nad tím, jestli má cenu je slavit konzumně."

Těší mne počet návštěv a reakce, to tenhle typ článku přirozeně chce. Bylo asi chybou, že jsem se tu zprvu pokoušel debatovat racionálně, neboť to prostě u glosy nemá smysl. Jsem rád -jak ukazujete i vy-, že lidé obdivující poetiku Vánoc a života obecně nevymřeli. Není jich vůbec málo, jen občas nejsou moc slyšet.. ;-)

0 0
možnosti
WS

wandering star

25. 10. 2009 4:52
"síť ekofarem by byla schopná nás uživit"

Citát z autorovat příspěvku níže. K tomu už není třeba nic dodávat.

0 0
možnosti
WS

wandering star

25. 10. 2009 4:43
Můžete přece slavit podle svých představ

Proč Vám vadí, že jiní lidé mohou dávat přednost něčemu jinému?

0 0
možnosti
A

Albert.Pes

25. 10. 2009 1:24
oooo!

Zase nám někdo dospěl... ;-D

0 0
možnosti
D

deatomizator-treti-generace

24. 10. 2009 18:56
vanoce jsou fajn

ale je fakt ze si to asi nemysli prodavacky v obchodaku co maji smenu pres svatky :-)

0 0
možnosti
WS

wandering star

25. 10. 2009 4:44
Re: vanoce jsou fajn

Však je tam nikdo nenutí pracovat.

0 0
možnosti
MR

TrueRobos

24. 10. 2009 18:36
Blíží se Vánoce

a z pod kamení zase leze banda exotů, kteří tvrdí, jak "my" slavíme Vánoce blbě a jak bychom je "my" měli slavit lépe. Původní smysl Vánoc, oslava zimního slunovratu, tu byla v dobách, kdy tu nebyly ani krby, ani křesťané, ano jiní jardové, co by vykládali, jak se mají správně slavit. Patrně se slavily formou tance, žranice a pařby, což není tak daleko od způsobu, kde jsme dnes. Nu nevadí - někdo je slaví modtlitbou, někdo se jde v zimě projít do lesa, někdo jede na Seychely zkoušet nový motorový člun - ať si je každý slaví jak chce. A proto říkám: Ať si každý dělá, co mu je libo. Není-li mladý kritik spokojen, ať si dá kapra z tofu a nebo se dá na islám, kde problémy s Vánoci řešit vůbec řešit nemusí.

0 0
možnosti
L

L.Stranak

24. 10. 2009 20:46
Re: Blíží se Vánoce

Vidím, že jste plný svobodymilovnosti, ale hlavně ať všichni drží hubu, co... :-) "MY jsme bezchybní a VY, kteří krizujete, jste banda exotů"... Taky názor ;-)

0 0
možnosti
W

wiki5.5

24. 10. 2009 17:44
vzdycky se bavim

jak prijde novy spasitel, ktery zacne tepat dnesni dobu, vykreslovat drivejsi jako idylickou, aniz by si dokazal dat dohromady 2 a 2. V te stare dobe, kdy se podle vas vsichni kouzelne sesli u krbu asi na sebe koukali a krucelo jim v zaludu, ze? Vubec si neuvedomujete, ze prave na svatky byly v kazde ceske chalupe, ktera si to jen trochu mohla dovolit hotova jatka. Lidi zili pomerne velmi skromne v prubehu roku, ale byl li nejaky svatek jako Bozi hod, tak pak opravdu hodovali. Ze pritom peli koledy to ano, ale ze by vanocni mordnung byl o neco mensi nez dnes to si nemyslim (v pomeru k poctu a majetnosti obyvatel) akorat se o tom nemluvilo, lidi nemeli cas na plane filozofovani.

0 0
možnosti
L

L.Stranak

24. 10. 2009 18:27
Re: vzdycky se bavim

Je-li mým cílem, aby se má rodina měla o Vánocích dobře, je to chvályhodné. Jíst každou neděli dobré jídlo - proč ne. Po náročném roce (popř. v malém týdnu) si člověk prostě zaslouží klid a radovánky. Po roce v práci si zaslouží být pár dní doma s rodinou. A děkuje Bohu, že jim dovolil se toho zase ve zdraví dočkat a/či rodině za podporu. Tu myšlenku to má, bývala zažitá.

Ale dnes se tenhle duch docela vytratil. Vánoce tu slaví mnoho materialistů, smysl chybí. Volně splývají Silvestrem, obyčeje se nedrží a jediný, kdo má na slavení opravdu zájem, je trh.

Netvrdím, že dříve se kapr nezabíjel. Ale bylo to mimořádné. Dnes máme masa plný regál, máme obrovské farmy s dobytkem chovaným ryze na maso a nic duchovního v tom necítíme. Tak proč navíc pořádat veřejné popravy?

Dávám vám za pravdu, lidé žili skromně. A neměli možnosti; rolník byl rolník, pohnout s tím nemohl. Vánoce byly svátkem vděku. Teď upřímný vděk často chybí. Jen si (někteří) pamatujeme, že si "máme" jednou do roka užít..

0 0
možnosti
J

jirkaknop

24. 10. 2009 17:39
Pokud chcete jít příkladem

kupte si kapra živého a poté jej usmrťte injekcí. A určitě Vás nebude bolet po Vánocích hlava z uřízlých stromků..

0 0
možnosti
M

Mufu

24. 10. 2009 17:20
Dárky

ještě nemáme a dávky už vůbec ne;-D

0 0
možnosti
JE

jo.hanna

24. 10. 2009 16:25
A je to tady zase...

Každý rok se tu dříve nebo později s blížícími se Vánocemi objeví blogy na téma, jak jsou ty svátky zkomercionalizované a jak by to autor dělal o Vánocích úplně jinak , kdyby mu v tom ta komerce a konzum nebránily. Tak do toho, není přeci problém neslavit Vánoce třeba  vůbec, dělají to židi, muslimové, jehovisti a určitě spousta dalších.

Myslím, že pro rodinné oslavy svátků zvlášť platí: jaký si to uděláš, takový to máš                 ... 

0 0
možnosti