Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J77i64r73i 48T54i81c41h98y

18. 4. 2020 17:16

Jiz jste to sam trochu naznacil, zavist a ritolizstvi, Po sluzbach cisari jsme spadli pod nadvladu cara, jen jsme se ho zbavili, uz zase lezeme k cisari. Kdyz se nektery cesky panovnik snazil troch osamostatnit, hned se nasel odpurce, ktery sliboval cisari vasalstvi, jestli jeho urci za krale.

Jeden z duvodu uspechu komunizmu mozna byl, ze i kdyz jsem se nemel lepe, aspon to nebylo hure, nez ti ostatni, bez ohledu na to, jestli si to zaslouzi.

1 0
možnosti
Foto

Jagellonce si česká šlechta zvolila z důvodu žalostného stavu královské pokladny a tureckého nebezpečí. Ludvík Jagellonský se oženil Marií Habsburskou. Smlouva, kterou domluva provázela, zaručovala pro Jagellonce a Habsburky propojení obou rodů a záruky pro případ, že by jedna dynastie vymřela. V tom případě měl nastoupit na uprázdněný trůn panovník dynastie druhé. Jak je známu u Moháče Ludvík Jagelonský se utopil v bahně tím rod vymírá máme tu Habsburky.

1 0
možnosti
JT

J23i79r32i 45T72i13c94h96y

18. 4. 2020 17:19

Mate pravdu, nicmene ceske panstvo nemelo sebevedomi si volit krale z vlastnich rad. Ve srovnani s tim, na priklad Anglicane si volili krale temer vzdy ze svych.

1 0
možnosti
SB

Respektive česká šlechta si je zvolila. Lucemburky, Jagelonce i Habsburky.

....................................

Pro úplnost dodávám, že Habsburky jsme si zvolili dvakrát: epizodního Rudolfa v roce 1306, který zemřel ve věku 26 let už po devíti měsících vládnutí a český trůn během necelého roku už podruhé zůstal prázdný a bez dědice, a potom Ferdinanda I. v roce 1526.

A též jsme si sami zvolili dva krále, kteří nezaložili vlastní dynastii a vládli natolik krátce, že jste je do toho seznamu nezahrnul: Jindřicha Korutanského a Fridricha Falckého.

Nutno ovšem říci i to, že v některých případech v tom byla také zahraniční politika. Bylo nutné zvolit někoho, koho bude zahraničí uznávat za českého krále. Když to byl někdo z tradičních evropských dynastií, bylo to snadnější, než kdyby to měl být někdo ze sice vlivné domácí šlechty, ale pro cizinu by to byl pouze někdo bez dostatečného dynastického původu.

2 0
možnosti
JL

I dnesni ukazka politicke elity nam rika presne, pane Benesi, cim je cesky narod znam od zacatku ctrnacteho stoleti (mozna i drive). Rozharanost, jesitnost a posleze i lenivost neco takoveho resit. Snad za cele dejiny uzemi s ceskym obyvatelstvem, jen asi pet vedoucich ceskeho puvodu byli ti spravni propagatori kralovstvi Cech a s markrabstvim moravskym. Toho posledniho si Cesi zvolili Jiriho z Podebrad. I kdyz se nevyrovnal Premyslu Otakarovi II nebo uplne prvnimu Svatoplukovi, jeho vlada nam dala tu nutnou dustojnost.

Probeh historie od vzniku Ceskoslovenska nam ukazuje presne stejnou mentalitu naroda. Politicka "vrchnost" predelala system z Rakouska/Uherska na takovou republikovou organizaci, ze i Karel Capek neodolal a kritizoval ji v Lidovkach v roku 1924. (plne zneni dodam).

Protoze pracoval system pro elitu v minulosti, clenove Prognostickeho ustavu ji napasovali na nove vzniklou CR. Dnes dokonce i cizinec nam vladne. S osobni minulosti, ze by ve sporadanem state nemel chanci. Zase ta rozharanost, jesitnost a nejvice lenivost obcanu, ubiji celou nasi republiku. Pridame-li tu "zkosnatelou" organizaci statu, nedivme se, ze dobreho vudce nemuzeme najit.

Moje osobni uvaha.

1 0
možnosti
PK

Myslím, že se toho až tak moc oproti dřívějšku nezměnilo. Po prvním šoku z pandemie se vrací vše do své předchozí polohy, tedy polarizace společnosti je opět na vysokém stupni a opozice usiluje o zisk bodů. Co vidím pozitivního, alespoň v mém okolí je spolupráce a vzájemná pomoc obyčejných lidiček.....

4 0
možnosti
Foto

I42v13a59n 25M41a40r78e43k

18. 4. 2020 7:25

Pane Korecký. R^[>-]

1 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik