Ilegální byznys nafukovacích člunů pro migranty založila direktiva EU

Pokuty za cizince bez platných dokladů vyloučily legální dopravce z přepravy fejsbukového davu migrantů do zaslíbeného Německa. Podstatně dražších pašeráků lidí se direktiva netýká, mají konjunkturu jako z každé prohibice.

Direktiva 2001/51/EC* ovšem ušlechtile činí výjimku pro pasažéry, kteří mají právo na azyl. Jenže za ilegála bude potrestán dopravce, pokud by pošetile nebyl také ilegální.

Je s podivem, že Německo se svým vlivem v EU a "potřebou doplnění populace postižené demografickou krizí" nesjednalo výjimku pro lety na svá letiště. Ušetřilo by utonulých a lépe by se naplnila i ochota pomoci potřebným, protože ti chudší na luxusní černou plavbu nemají peníze.

Ještě není pozdě, třeba to ještě Německo udělá a usnadní život méně vlivným členům EU. Na druhé straně tato země už mě překvapila interpretací japonského tsunami 2011. Tato událost se tam nazývá havárií jaderné elektrárny Fukušima, kvůli které v Německu skončily jaderné elektrárny jen pár měsíců po schválení plánu na jejich budoucí využití.

"Nechoď, Vašku, s pány na led,
mnohý příklad známe,
že pán sklouzne a sedlák si
za něj nohu zláme."

(K.H.Borovský: Epigramy)

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2001:187:0045:0046:EN:PDF

Autor: Jiří Strachota | čtvrtek 12.11.2015 1:47 | karma článku: 24,88 | přečteno: 848x