Čím se volby v ČR liší od voleb v ČSSR a už se lišit nemají?

Ústava ČR shodně s Ústavou ČSSR stanoví volby tajným hlasováním s právem (vše)obecným, rovným a přímým. A hlasování se v příslušných volebních zákonech liší jen "maličkostí". Víte jakou? No tou, která má teď zmizet. Chcete to?

Slyšte od pamětníka a zvažte, že dnešní politici většinou volby v ČSSR na vlastní kůži nezažili. Nemusí mít tedy nutně špatné úmysly.

Ta malá odlišnost je zcela zásadní pro TAJNOST VOLBY: v ČR volič musí s úřední obálkou, kterou potom vhodí do urny, nejprve "za plentu", kde do ní může vložit volební lístek.

Vládní koalicí prosazovaná korespondenční volba znamená, že volič ani nepředstoupí před volební komisi, natož aby před ní tajnost své volby demonstroval vložením volebního lístku do úřední obálky za plentou.

Soudruzi to dělají ve jménu pohodlí voliče, který se nechce zvednout do volební místnosti a může snadno svůj volební lístek výhodně směnit za něco praktičtějšího než volební sliby. Ti, co platí v ČR daně, zaplatí náklady pohodlí tohoto cílového voliče (počínaje úsilím o tuto novelu). Zahraniční voliči-korespondenti mají navíc výhodu, že na ně výsledky jejich volby nedopadnou, takže se ani nemusí trápit kvůli tomu, že jim chybí praxe života tady v ČR.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Strachota | čtvrtek 25.1.2024 1:28 | karma článku: 25,64 | přečteno: 531x