Budete v komparzu na premiéře Frašky?

Její ústavní scénář praví nejprve s vážností: "Čl.56(1): Volba prezidenta republiky se koná tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva." AVŠAK DÁLE PRAVÍ!!!: "Čl.56(5): Navrhovat kandidáta je oprávněn každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany České republiky oprávněnými volit prezidenta republiky. Navrhovat kandidáta je oprávněno nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů."

Zákonodárci, nepřehánějte, prosím!JS

VOLBA PREZIDENTA ČR (nový ústavní kus ve 3 dějstvích):

  • Scénář:            Kolektiv autorů z Parlamentu ČR
  • Produkce:        Kolektiv daňových poplatníků ČR
  • Režie:              Ministerstvo vnitra
  • Asistent režie: Oprávnění navrhovatelé, Zdatní sběratelé, Sdělovací prostředky
  • Hrají:               Vítězové nultého kola, Voliči vítězů nultého kola, Dobrovolní komparzisté

PROLOG: Prvním dějstvím, nelítostnou bitvou nultého kola v ulicích, prošli jen nejsilnější bez servítků vyžadovaných v dalších dvou kolech:

  • žádné tajemství (na petici musí být uvedena totožnost nějakého voliče);
  • žádná rovnost (někdo 50000, někdo 20, někdo 10);
  • o přímosti volby u parlamentních zastupitelů řeč být nemůže. A v nejnižší kastě navrhovatelů (petice) se nic neví a nelze zjisit - říká se, že velké zástupy o svém hlasu na peticích nemají tušení;
  • žádné omezení/evidence nákladů na uchazeče, žádné "transparentní účty".

 

Očekávejte v příštím dějství:

Děj se přenese z ulic do volebních místností, kde proběhne tzv. "první kolo". Zapojit by se mohl velký počet komparzistů bez nároku na odměnu. Jde o voliče, jejichž kandidát neuspěl v temném kole nultém, nebo ho neměli ani tam. Zúčastní se možná díky tomu, že se jedná o premiéru s neodolatelným puncem novosti. A když už ve volební místnosti budou, možná dají hlas některému z vítězů nultého kola. 

Skeptičtí voliči však cítí, že nebylo správné pošlapat krásné (na obrázku škrtnuté) přívlastky volebního práva v citovaných odstavcích ústavy a mohlo se ušetřit na výpravě: prý stačilo místo "podpisů" požadovat rozumnou kauci, která by propadla státu při zisku méně než 6% platných hlasů v prvním kole, jak tomu je při volbách do senátu. (Scénáristé skeptikům odporují, že pak by se nejednalo o frašku a vážné žánry nejsou v zemi populární.)

Patřím k nespokojencům s NEtajným, NErovným a NEpřímým volebním právem pro nastávající prezidentské volby a zvažuji, zda se "prvního kola" zúčastnit s neplatným hlasem, nebo nechodit. Zůstat doma je asi nečitelné, zbývá buď odevzdat neplatný hlas nebo se ještě stihnout přesvědčit, že chci volit nějaké menší zlo.

 

P.S.: Nic proti peticím, pokud si v nich budou senátoři, poslanci a zbytek voličů ROVNI. A lepší by bylo používat úředně ověřený podpis, kterým je v ČR už třináctým rokem i podpis elektronický! Podpisy voličů by byly nepopiratelné a náklady státu na zpracování petic by klesly na "nulu". Díky pravděpodobnému nárůstu počtu uživatelů elektronického podpisu by mohly náklady státu klesnout i v řadě dalších oblastí.

Autor: Jiří Strachota | neděle 6.1.2013 17:03 | karma článku: 12,14 | přečteno: 648x