Andrej Babiš v OVM: viděl formulář kontrolního hlášení DPH?

Možná ne, protože ještě v prosinci nebyl na daňovém portálu k dispozici. Dnes jsem zjistil, že hlášení, za které hrozí drakonické sankce, je pro malé podnikatele obsahovým DUPLIKÁTEM přiznání DPH!!! 

Andrej Babiš soustavně tvrdí, že kontrolní hlášení DPH ("hlášení"), které už je od Nového roku povinné, rázem přinutí k poctivosti podvodníky*. Tuto smělou tezi zde nekomentuji, protože k mému překvapení ji dosud nenapadl žádný ze slovutnějších oponentů "hlášení". (Asi jsem cynik...)

Poctivým prý "hlášení" nepřidá žádnou práci. Tedy alespoň poté, až zvládnou všechny změny a náklady, které na ně takto dopadly**. JENŽE: pokud jednotlivé faktury vystavené podnikatelem v daném období nejsou na vyšší částku než 10 kKč, neobsahuje "hlášení" ani jediný bit informace navíc proti přiznání DPH. Podnikatel musí řádně podat dva formuláře místo jednoho a za pochybení v DUPLIKÁTU ho moudrý zákonodárce přísně trestá.

Dnes v OVM se pan ministr několikrát pochválil, že už v létě prosadí novelu, díky které budeme mít na opravu pochybení vždy více než 0 pracovních dnů po výzvě správce daně k nápravě. Stávajících 5 kalendářních dnů je prý chybička, kterou mu každý musí prominout.

Já bych na místě AB - KDYBYCH věřil, že tím napravím podvodníky - místo nového formuláře "hlášení" nechal jen doplnit dosavadní formulář přiznání DPH přílohou pro faktury nad 10 kKč...

 

* které já považuji za menšinu.

** I kdyby to byla pravda, já bych poctivce nechal na pokoji, ať náš stát dál živí.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Strachota | neděle 10.1.2016 19:11 | karma článku: 25,50 | přečteno: 1055x