Slzy a mosty na ČeskoSlovenské SuperStar

Není to čistě pěvecká soutěž, ale zpěvácká reality show, kde se hodně hraje na emoce soutěžících i diváků. Napětí se úmyslně stupňuje. a tak řada soutěžících roní hojně slzy radosti i smutku. Když divák vidí tolik plačících soutěžících najednou, tak se musí ujistit, že to není přímý přenos z pohřbu, ale jen z vyřazovacího kola soutěže . Neposmívám se tomu, ale jen konstatuji, že řada lidí se tam rozpláče úlevou, že nebyli vyřazeni. Jiní jsou dojatí, že je dříve tvrdá porota pochválila, pak je ale vyřadí diváci pomocí SMS a některým udiveným porotkyním tečou slzy, že byli vyřazeni jejich oblíbenci. Je to opravdu reality show, kde rozhoduje počet příznivců na telefonu z řad příbuzných, přátel a známých. Notářsky ověřené výsledky hlasování jsou snad opravdu spolehlivé, ale nevypovídají o kvalitách zpěváků. Zvláště když se moderátor dopustí omylu . Naštěstí na mylné číslo poslalo SMS údajně jen 26 lidí. Kvalita zpěvu se zvyšuje, protože slabší zpěváci jsou vyřazováni. Ti soutěžící, kteří přežili dramatické vyřazování získávají jistě další cenné zkušenosti. Rady při přípravě na další soutěžní kola jim dávají zkušení lidé ze show-businessu . Mnozí zpěváci jsou již sebevědomější a naučili se i lépe pohybovat na jevišti. Máme se na co těšit v dalších kolech.

Symbolická gilotina v postupuTV Nova

Vybrala porota do semifinále dobře?

Každý z nás máme trochu jiný hudební vkus a každému se líbí třeba něco jiného. Na stránkách k soutěži Českosloveská SuperStar se hlasuje i diskutuje dost razantně. Marta Jandová jako členka poroty řekla v přímém přenosu v semifinále :"Ať někdo zkusí napsat, že jsme nevybrali dobře". Bylo to po vystoupení většiny dívek v semifinále a v ten okamžik jsem jí dával za pravdu, i když jsem čekal na vystoupení Adriany Kopecké, která podle mého ryze soukromého názoru do semifinále nepatřila. Po slzách radosti u Moniky Bagárové, kterou porota velmi pochválila se objevily na jevišti slzy smutku Adriany Kopecké, jež má jistě velmi zajímavý hlas, ale neumí ho používat. Na dikuzních fórech ji někdo vyzdvihuje jako nedoceněnou a nadávají tam porotě - jiní se domnívají jako já, že neměla postoupit do semifinále. To je ale věc názoru. Bohužel v závěrečném duelu posledních dvou před vyřazením odešla Deborah místo Adriany . Ruka "zlého" z moderátorů dopadá na ramena soutěžících jako gilotina. Dotyk hodného moderátora na rameno je ale znamením postupu. V dalších kolech ČeskoSlovenské reality show Superstar se můžeme zákonitě dočkat mnoha dalších dojemných scén a slz. Vždyť vypadnout po tak dlouhé době je tak smutné. A postoupit je tak šťastný zážitek.

Mosty mezi češtinou a slovenštinou jsou cenné a nepotřebují překladatele.

Velmi se mi líbí, že se v tomto pořadu zcela přirozeně a cíleně prolíná čeština a slovenština. Díky podobnosti jazyků se mladí diváci snadno naučí v kontextu všech rozhovorů významy slov i ve slovenštině (češtině), kterou znali velmi dobře jejich rodiče za desetiletí soužití v jenom státu. Podobné kulturní mosty staví řada umělců z Čech i Slovenska - jako například Richard Müller , Miroslav Žbirka, Milan Lasica a další. Díky všem.

Autor: Miroslav Štorch | středa 7.10.2009 18:23 | karma článku: 28,00 | přečteno: 9677x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10