Silná vůle pro čtyři zlaté medaile ve Vancouveru

Na letošních para-olympijských hrách ve Vancouveru získala již čtyři zlaté medaile výprava přátel ze Slovenska. Navíc mají dvě stříbrné a dvě bronzové. Česká výprava má zatím jednu bronzovou medaili. Bohužel čeští sledge hokejisté budou bojovat už jen o páté místo s mužstvem Koreje, které ve kvalifikační skupině již porazili 4 : 2. V našich médiích jsou však výsledky paralympiády na okraji zájmu. Ve skupině naši hokejisté prohráli s favoritem USA  0 : 3 a s Japonskem  1 : 2. V kvalifikaci dále porazili naši mužstvo Itálie  3 : 2 až po samostaných nájezdech. Úspěchem je už sama kvalifikace, českých sledge hokejistů, na paralympijský turnaj. Blahopřejeme ! V semifinále prohrála domácí Kanada překvapivě s Japonskem  1 : 3 a USA porazily Norsko 3 : 0. Neopakuje se tedy finále olympijského hokejového turnaje Kanada - USA, ale bude to USA a Japonsko.

Cesko porazilo Koreu 4:2 ve skupine - player Zdenek Krupicka

Síla vůle para-olympioniků

V předchozím blogu se zmiňuji o svém obdivu ke zdravotně postiženým sportovcům. Zde platí čínské přísloví :"Jeden obrázek poví více, než tisíc slov". Místo dlouhých vět přidávám fotoblog snímků. Na běžkách závodí také lyžaři s postižením nohou. Na tratích OH, kde běželi do kopců zdraví lyžaři - se invalidní sportovci odrážejí pouze hůlkami.

 

Jiní běží s protézou na jedné noze. Další běží bez pomoci hůlek, z důvodu postižení obou rukou.

Někdo běží jen s jednou hůlkou, protože mu jedna ruka chybí. Stejně tak ve sjezdařských alpských disciplinách jezdí na jedné lyži - (monoski) lidé, kteří se jinak pohybují na vozíku. Zrakově postižení běhají na běžkách v doprovodu traséra-průvodce ( na snímcích žlutě označený G-uide). Jiní jezdí sjezd, obří slalom i slalom s průvodcem, který je řídí pomocí mikrofonu pokyny do sluchátek, umístěných ve sjezdařské přilbě.

Soutěžící vozíčkáři dokonce střílí vleže, při závodu na běžkách, v biatlonu. Další vozíčkáři hrají i tak koordinačně náročnou hru, jako je curling. Patří jim nesmírný obdiv.

Slovenští sportovci zatím získali tři zlaté medaile a jednu bronzovou ve sjezdových disciplínách na lyžich zrakově postižených (visually impaired). Jejich silná vůle a touha po vítězství je obdivuhodná. Zrakově postižený student VŠ ekonomické z Bratislavy - Jakub Krako - už získal dvě zlaté medaile, se svým průvodcem Jurajem Maderou, ve slalomu a obřím slalomu . Studentka VŠ sociálních věcí z Trnavy, Henrieta Farkašová, získala zlatou medaili v obřím slalomu se svou trasérkou (G) Natálií Šubrtovou. ( V pátek 19.3 získala druhou zlatou za Super G  a den předtím stříbrnou ve sjezdu - 18.3 .) Češka Anna Kulíšková získala cennou bronzovou v Super G zrakově postižených.

Bez ohledu na národnost a disciplínu, smekám před těmito sportovci.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | pátek 19.3.2010 17:32 | karma článku: 13,85 | přečteno: 3157x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10