Když nám Slunce o dovolené škodí

Jako ptáci na podzim táhnou ze severu na jih, tak se v létě přesouváme spolu s milióny dalších lidí o dovolených mimo svá hnízdiště. Někteří k jižním mořím, jiní do hor, další k řekám a jezerům. Někdo loví ryby, další sjíždějí řeky. Mnozí hledají v lesích houby a chodí na dlouhé výlety, ale všechny zajímá jaké bude počasí. Zda bude svítit sluneční světlo a osvětlovat nádherné dny klidu a odpočinku, kdy nemusíme přežívat v továrnách, kancelářích, školách či bytech. Přejeme si, aby  mraky nezakrývaly denní Hvězdu - jak se říká v pohádkách. Slunce má průměr větší než milión kilometrů, ale naštěstí je od nás více než 150 miliónů  kilometrů. Jinak by  nás spálilo a nic by tu nepřežilo.Bylo by nám horko jako na Merkuru a Venuši.

Slunce má 1 400 000 km průměrWikipedie

Slunce budiž pochváleno

Mnoho našich turistů si nechá dobrovolně spálit kůži, kterou si celý rok chráníme pod šaty. Zažitá schémata  „ voda – pláž – koupání – opalování “ mnoha lidem způsobují bezesné noci na dovolené se zarudlou kůží, puchýři a horečkami. Zvláště tehdy, když někdo přes den usne na pláži. Místo pár hodinek na sluníčku se mnozí vystavují celý den, a pak mají následky nejen na dovolené. Někdy se spálení kůže změní později až v rakovinu. V rodině se nám vyskytla rakovina kůže, ale naštěstí drahé a bolestivé léčení po řadu let pomohlo. Ne každému se podaří onemocnění zachytit včas.

Respektování polední sluneční siesty

My středoevropané nerespektujeme polední siestu jižních národů, které se v největším poledním žáru ukrývají do stínu, spí a odpočívají. To je moudrost tisíciletí, kterou nebereme vážně.  Naopak, někteří  z nás, si nahrazují nedostatek slunečního světla v městských soláriích. Je to nepřirozené světlo a navíc se zjistilo, že většinou škodlivé. Podstupovat umělé ozáření jenom proto, aby vznikl dojem pobytu na sluníčku někde na dovolené, je úsměvné i smutné. Zdraví méně škodlivé jsou krémy, které vytvářejí dojem opálení. Kulturisté je používají před soutěžemi už mnoho let. Je to bezpečnější než navštěvovat solária. A tak si užívejme léta a Slunce jen přiměřeně. Pokud prší a je pod mrakem, nelitujme a užívejme si volna. Můžeme navštěvovat památky a chodit i na delší tůry.

Jak říká irské přísloví " V hospodě neprší",  a naše kůže si vezme dovolenou od sluníčka.

Autor: Miroslav Štorch | pátek 9.7.2010 23:27 | karma článku: 13,75 | přečteno: 1870x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10