Bude nám Brusel určovat prázdniny pro děti ?

Podle doporučení Evropské komise by mohlo dojít v Česku k rozložení tradičních dvou měsíců prázdnin do 4  měsíců. (červen-září). Podle vyjádření českých čtenářů na internetu je proti přibližně 85% lidí a pro změnu pouze 15%. Každé změny mají  výhody a nevýhody. Většina rodičů si plánuje společnou dovolenou s dětmi na červenec a srpen, ale v této době většinou rostou ceny ubytování a potravin v rekreačních místech. Přesně podle "zákona" poptávky a nabídky. Vzpomínám si na vlastní dětství, kdy jsem několik týdnů prázdnin trávil v technické kanceláři mého otce u rýsovacího prkna, protože letní tábor začínal později. U dědečků a babiček tehdy v Praze také nebyl příliš čistý vzduch, a tak řada rodičů hledala různé možnosti zabezpečení dohledu nad dětmi v průběhu prázdnin. Ve Velké Británii je podle zákona samozřejmou nutností najímání pečovatelů o děti "au pair", ale v Česku to není tak časté. Jak ale mají rodiče zajistit dozor nad dětmi, když jsou v zaměstnání a děti mají školní volno ? Prarodiče často chodí také ještě do zaměstnání a bydlí mnohdy na vzdálených místech.

Hromadný odjezd na prázdninyEPA

Cestovní kanceláře chtějí delší prázdniny

Motivace cestovních kanceláří je zřejmá. Větší počet klientů a zisky z delší turistické sezóny. Proto podaly v minulém roce české cestovní kanceláře návrh na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), který byl zamítnut. Ekonomické tlaky se ale nedají podceňovat. Argumentuje se také delší dobou využívání rekreačních zařízení a vyšší zaměstnaností v turistickém ruchu. Navíc by se asi zmenšilo přetížení silnic a dálnic při prázdninách začínajících ve stejnou dobu. K dopravním kolapsům na začátku prázdnin dochází ve většině západních zemí.

Nižší ceny za dovolené mimo sezónu

Pro řadu rodin je významná úspora peněz, jestliže jedou s dětmi na dovolenou v červnu nebo v září, kdy jsou pobytové zájezdy výrazně levnější. Proto žádají rodiče ředitelství škol o uvolňování žáků v průběhu školního roku na rodinnou dovolenou. Ředitelé škol většinou pustí žáky a studenty, kteří nemají prospěchové a kázeňské problémy. Horší je to ale s dětmi, které nezvládají učební látku a chtějí stejně s rodiči odjet na levnější dovolenou.

Nevýhody letního vyučování

Upřímně řečeno nedovedu si představit vyučování žáků a studentů v častých vedrech v průběhu července a srpna. Naše dcera studovala na gymnáziu v Německu, kde existují v jednotlivých spolkových státech tzv.klouzavé prázdniny. Nastupovala třeba do školy 20.srpna, kdy byla velká vedra.  Školní rok končil někdy třeba až 15.července. V Německu se proto zkracují vyučovací hodiny při vysokých teplotách ze 45 minut jen na 30 minut.(tzv. hitze frei = volno při vedrech). Většina škol nemá klimatizační zařízení.  Kompenzací za kratší letní prázdniny - jsou delší podzimní prázdniny třeba 14 dní v říjnu a 14 dní na jaře.

Návrh eurokomisaře Antonia Tajaniho

Návrh z Bruselu je značně neuvážený - 14 dní vyučování a 14 dní prázdniny od června do září. Jako učitel si nedovedu představit studijní morálku žáků a studentů při takovém rytmu. Navíc některé letní akce jsou delší než 14 dní a školy také potřebují třeba na vymalování a úklid učeben více času. Budeme věřit, že ministerstvo školství posoudí doporučení z Bruselu uváženě a nebudeme přejímat pokyny jen slepě. Není to tak dávno, kdy Brusel normoval tvar a velikost banánů prodávaných v EU.

Autor: Miroslav Štorch | pátek 6.8.2010 17:27 | karma článku: 21,10 | přečteno: 2026x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10