Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Host8

19. 3. 2012 13:05
Máte pravdu, že potřebné

udělat systémové změny, které zamení zneužití funkcí k vlastnímu obohacení - prvky příme demokracie, odvolatelnost, kontrola, transparentnost, právní stát - rychlý, funkční a jistě je i řada dalších námětů k přemýšlení - majetková přiznanání, zrušení anonymních akcií, regulace výdajů na politické kampaně aj.

0 0
možnosti
MR

rodd

18. 3. 2012 21:45
Aby zde mohla fungovat demokracie

museli bychom vyměnit alespoň 60% zdejší populace. Aktuální stav ve státě nám všem vystavuje účet toho co nás "naučil" a k čemu vlastně vychoval" minulý režim. Sice uběhlo 20 let, ale to v devastaci společnosti a její nápravě nemá valný  význam. Fatální je stav obyčejných lidí, jež neumí být občansky i pracovně samostatní, tvůrčí, bez postranních úmyslů a podrazů ... .  Pak toho menšina jen zneužívá  a směje se ... .

3 0
možnosti
PZ

překladatel do reality

18. 3. 2012 21:55
Re: Aby zde mohla fungovat demokracie

Naprosto souhlasím - tito "obyčejní lidé" totiž neustále ječí na politiky "korupcéééé" a přitom v malém dělají tak k uzoufání často naprosto to samé, jen to nazývají "mít kamarády", "chytrost", "tak jsem s nima vykejval", "byl bych blbej, kdybych toho nevyužil" a "vono toho neubude".

A tito lidé vytváří společnost a společenské normy, ze kterých pak vycházejí naši politici a řekněme rozhodovací elity vůbec - ovšem najednou by z nich chtěli mít světce. A neuvědomují si, že prostě z takto nastavených společenských norem a každodenního života prostě ty světce NEDOSTANOU. Že to tak prostě NEFUNGUJE. Oni si totiž možná částečně uvědomují, že to, co dělají není správně (ač si to dovedou před sebou a před ostatními brilantně racionalizovat), a ti politici jim fungují něco jako odpustky jejich černého svědomí, něco jako odčinění hříchů, do kterých by si rádi promítli i své dobré já - něco ve smyslu "možná jsem zlodějíček, ochc**ač a podmazávač, ale aspoň jsem zvolil někoho čistého".

3 0
možnosti
FS

František Stočes

18. 3. 2012 21:36
Celý tento váš blábolivý traktát stojí a padá s vaší ...

JÁ JSEM NAPSAL: "Pokud by bylo akceptováno společensko-ekonomické pojetí vývoje lidstva z hlediska vlastnictví výrobních prostředků a postavení pracovní síly dle schématu : prvobytně pospolná společnost – otrokářství – feudalismus – kapitalismus, pak by cílem společensko-ekonomického programu měl být logicky socialismus." Z toho vůbec neplyne, že tím míním lineární vývoj po časové ose. Míním pouze vývoj z hlediska vlastnictví výrobních prostředků a postavení pracovní síly.

0 0
možnosti
PZ

překladatel do reality

18. 3. 2012 21:43
Re: Celý tento váš blábolivý traktát stojí a padá s vaší ...

Je úplně jedno, zda tím míníte vývoj časový nebo ne, důležitější je, že tím míníte vývoj logický, že zkrátka předpokládáte, že se jedná o jakousi "nalinkovanou evoluci" neboli evoluci se stanoveným cílem. Jako evoluční biolog vám rovnou říkám, že žádná taková evoluce neexistuje, evoluce je vždy pouze změna OD něčeho, nikoli k něčemu. A to se týká jak genů, tak společenského zřízení nebo ekonomického modelu. A socialismus na rozdíl od kapitalismu je nepřirozený konstrukt lidského mozku, který nemá a nikdy nebude mít stabilní ekvilibrium (jak již jsem psal před tím). Je to vymyšlený soubor memů, který vychází z nesprávných a neplatných axiomů a z neznalosti základních ekonomických (v tomto případě dokonce sociologických) aspektů lidské společnosti. Prostě to NIKDY nebude fungovat.

A jako člověk alespoň základně sběhlý i v kulturní antropologii (což sebou biologické vzdělání přináší) vám třeba mohu říct, že prvobytně pospolná společnost, tak jak si ji socialisté malují

0 0
možnosti
PZ

překladatel do reality

18. 3. 2012 21:19
Celý tento váš blábolivý traktát stojí a padá s vaší ...

... doměnkou, že skutečně existuje nějaká historická vývojová cesta společenského řádu začínající prvobytně pospolnou společností a ústící do socialismu jako nějakého "nejvyššího stupně". To je naprostý nesmysl lidí neznalých jak historie, tak ekonomiky tak základní sociologie. Feudalismus nebyl žádný nástupce otrokářství, feudalismus byl nouzový systém téměř se rozpadající civilizace, osekané až na samou absolutní dřeň, jakýsi minimální level civilizovanosti v situaci, kdy se naprosto rozpadla výměna a oběh informací, zboží a lidí mezi velkými vzdálenostmi, jakési dormantní stádium civilizace, než se zase vzchopí. A přesně to se stane znovu, pokud se civilizace zhroutí. To že otrokářství přežívalo hluboko do 19. století, o tom vůbec nemluvím. A jednou ze situací, po které by mohl opět následovat feudalismus by bylo pokud by celosvětově vyhrála slepá ulička vývoje zvaná socialismus, vítězství parazitů nad těmi, kteří vytváří hodnoty a jejich takové předmnožení, že pod jejich tíhou

0 0
možnosti
PZ

překladatel do reality

18. 3. 2012 21:26
Re: Celý tento váš blábolivý traktát stojí a padá s vaší ...

systém neudrží a zhroutí. Socialismus nemá stabilní ekvilibrium neboť je mu inherentní deficit vytváření statků a jejich spotřeby, protože v něm neexistuje motivační zpětná vazba při vysoké spotřebě snažit se o lepší a výkonnější řešení jejího uspokojování (přes motivační faktor - zisk). Socialismus je zrůdný mem, který kolem sebe šíří vnitrodruhoví parazité a stát jim je prostředníkem a nástrojem jejich parazitismu - přičemž jeho podstatou není nic jiného než zločinné vyhrožování a vymáhání výpalného (vy nám budete dávat část svých peněz a my vám za to nevypálíme baráky a nepovraždíme vás). Jenže zatímco u většiny živočišných druhů je procento vnitrodruhových parazitů stabilní (čím jich je více, tím častěji narážejí na sebe místo na někoho, na kom by mohli parazitovat a tím strádají, zároveň stoupá agresivita obrany neparazitů), u socialismu zde tato seberegulace nefunguje proto, že nástrojem parazitů se stává stát, který zamezuje jak tomu, aby parazité naráželi častěji na sebe a

0 0
možnosti
JB

Zdravííím

18. 3. 2012 21:13
takhle to dál nejde...

je jedno kdo co zreformuje, ale je to první krok, varování..zadupávaní do země zvedají hlavu, nechtějí si dál nechat srát na hlavu.. vždycky je jich daleko víc než asociální mafiánské exekutolumpensebranky..

kontrola komínů, kamen plynových kamen, svícení přes den, technická aby jsme si koupili auto každý rok nejlépe, zimní pneu když jsem letos sníh neviděl, lékárničky státní maturity s likvidací 20 procent studentů, válečné reparace eu přes mmf a vatikánu...televizní rozhlasová dan štítky energo na domy a byty ,

podpora solárek, vajíčka od happy slepic za jedenáct,

seberte si to a táhněte do eu...

1 0
možnosti
JT

nedivim_se_uz

18. 3. 2012 21:21
Re: takhle to dál nejde...

Zapomněl jste na úsporné žárovky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 192
  • Celková karma 22,86
  • Průměrná čtenost 2092x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik