Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

2. 7. 2012 7:37
takto podané proti tomu nic nemám

Ona totiž není pravdivý ani ten základní předpoklad " že rozhodující většina lidí se pokouší získat co nejvíc jen pro

sebe. 

Stále totiž existuje společenská pyramida, dole je masa lidí, kteří prostě makat musí protože nemají ani základ manažerských schopností-a směrem výš se ta pyramida zužuje na ty, kteří dokáží na dané úrovni rozhodovat o sobě i o těch ostatních-ba dokonce dokáží poručit jiným i sobě.Prostě ne každý dělník se musí stát živnostníkem či podnikatelem, a ne každá dojička či kombajner kvalitním  statkářem, a je i svým způsobem rád že mu někdo řekne co  má dělat , pak od něj odebere hotový produkt a hned mu za něj zaplatí mzdou. Což je sice fajn, ale už tady může zapracovat základní disfunkce kapitalismu, že totiž ten kapitalista zaplatí tomu dělníkovi za jeho práci příliš málo,ale na trhu ho prodá příliš draho.A  v demokratických státech zase existuje riziko populismu

Z tohoto pohledu je existence družstev, kde se správně namíchá zodpovědnost i řízenít vítanou zkratkou

1 0
možnosti
VJ

velký jarda

2. 7. 2012 7:08
ta

banda neumětelů raději at nic neplní.

0 0
možnosti
OK

ducatofil

2. 7. 2012 7:05
Svoji historickou misi

již ČSSD splnila, vtáhla komunisty do společné koalice, úspěšně brání navrácení naloupeného majetku věřícím a rolníkům,úspěšně brání rozvoji drobného podnikání, zavedla exekuce, pozvala si sem 2008 ruské generály (tanky zatím ne). Historicky se SD též osvědčila, bolševici vznikli ze socdem a to jde o to "družstevnictví" to úspěšně zrealizovali bolševici formou násilné kolektivisace, kdy rvali poslední poslednímu chalupníkovi z ruky. Běžte do dějin, jedni i druzí, okradli jste ty nejchudší a ještě máte tu DRZOST tvrdit, že mluvíte našim jménem;-€.

2 0
možnosti
K

kaktusak

2. 7. 2012 1:46
Zánik sovětského bloku byl chybou.

Tím spíš, že sociální demokraté tomu napomáhali a aktivně kolaborovali s vykořisťovateli, pod legrační záminkou ochrany tzv. lidských práv.

Teď, bez socialistického společenství za humny, vrací pravice společnost někam do 19. století a socialisté tomu nezabrání.

Družstva? Pravice např. přijme zákony o výhodném "převodu do vlastnictví" jak to známe z bytových družstev a je po družstvech. Každá ekonomická formace potřebuje státní mocenskou podporu (dnes státní dotace, zakázky, daňové prázdniny ... pro soukromé firmy). Vzpomeňme, že údajně progresivní kapitalistické farmy s motivovanými pracovníky v USA nedokázaly konkurovat plantážím založeným na otrocké práci. Musel přijít stát a "okrást" soukromé vlastníky o otroky. Jinak by plantáže nejspíš existovaly dodnes.

2 0
možnosti
.

.Camino

2. 7. 2012 3:28
Re: Zánik sovětského bloku byl chybou.

NO NAZDAR ! ZDA SE, ZE TADY JE VESKERA DISKUSE " NA NIC ! ";-O

1 0
možnosti
H

habit-.!..

1. 7. 2012 23:17
... nevím, jestli se vám podaří přesvědčit ČSSD...

... aby zapřela sama sebe - dnešní levice spojuje ty nejmenší s těmi největšími, aby společně oškubali ty uprostřed - ty nejmenší potřebují jen při volbách, ti největší je financují... být členem družstva znamená převzít díl odpovědnosti s tím, že peníze jsou jen když se vydělává, a to nebude pro současné příznivce socdem nic zajímavého, ti mají rádi svoje jisté...

3 0
možnosti
DP

Dluhousek Padák

1. 7. 2012 23:09
Dvacet let vymývání mozků dělá své

co byste chtěl v době, kdy většina Mádlů má dojem, že slovo družstvo je synonymum slova JZD.

I politici to raději nepoužívají, protože Mádlové sedí i v novinách a o faktech nic nevědí, takže by si okamžitě na někom zkustli jako na tom hnusném komunistovi.

2 0
možnosti
D

dialektik

1. 7. 2012 23:04
Rovnováha sil

Něco na tom je.  Skončila studená válka a vítěz bral všechno. A to je výsledek.Někdo by si mohl  myslet, že něco z toho socialismu, co bylo pozitivní zůstane. Po revoluci zůstal  u obyčejných lidí jen strach. Ti co se vezli, tak najednou ožili a spojili se za jedním účelem.  Chápu, že v té době bylo málo lidí, kteří by viděli dopředu a neřekli si, já už to nějak vydržím, ať se o tu demokracii starají jiní. Myslím, že z těchto lidí, měli "vítězové" největší strach. Teď už to bude mít další generace velmi těžké.

0 0
možnosti
.

.Camino

2. 7. 2012 3:31
Re: Rovnováha sil

A vsichni jste chudi, nemate co do ust, namate ani tu klavesnici a nemate si komu postezovat.....prodejte to!!! Dluhousek vam vsem poradi....je vsemi mastmi mazanyV

0 0
možnosti
PK

repanak

1. 7. 2012 22:56
Jinak ten článek je velmi dobrý,

jen si myslím, že družstevní hnutí v dnešní době globalizace může fungovat jen omezeně (výstavba bytů). Nelze to plně srovnávat, ale kibucy také nevydržely.

0 0
možnosti
C

carolusI

1. 7. 2012 22:34
Obávám se, že ne.

To je odpověď na otázku v názvu článku. ČSSD má totiž se sociální demokracií společný snad jen název. Ostatně ,,pravicové" strany jsou na tom stejně. Politické strany u nás představují pouze účelová sdružení vyžírků. Ideály a nějaký rozumný projekt řízení státu stranám chybí. Snaží se to maskovat předvolebními hesly, kteá nebere nikdo vážně, hlavně jejich autoři.

Sociálně demokratickou stranu bych rád volil, ale zatím jí u nás nemáme.

4 0
možnosti
RH

Kruton

1. 7. 2012 22:44
Re: Obávám se, že ne.

naprosto s vámi souhlasím, současná česká politika je ideově vyprázdněná, já bych zase uvítal existenci skutečně konzervativní strany. Bez ohledu na ideologickou orientaci voličů by měli chápat, že zdaleka největší hrůzou pro všechny jsou tyhle strany gaunerů, které se liší jen jinou předvolební rétorikou..

0 0
možnosti