Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

Shumway

21. 4. 2008 12:07
zajeďte se podívat na Buchtův Kopec na Vysočině

přímo v budově na které je umístěn přehledový radar Řízení letového provozu, funguje rekreační středisko :-)

0 0
možnosti
FS

František Stočes

21. 4. 2008 22:16
Re: zajeďte se podívat na Buchtův Kopec na Vysočině

To je v pořádku, ony ty antény fungují tak trochu dle rčení, že pod svícnem je největší tma. Navíc  by to záření mělo i další efekty jako rušení televize apod.

0 0
možnosti

Dr No

19. 4. 2008 21:44
Je paradoxem,

když lidé argumentují teoretickým škodlivým působením radaru na lidské zdraví, když určitě alespoň polovina z nich kouří a mohli by vědět (pkud umí čist) že kouření škodí zdraví zcela zaručeně - a nevadí jim to.

0 0
možnosti
O

ondra_posledni

19. 4. 2008 21:04
Dalších argumentů PROTI radaru je dostatek

Vážený paranoidní pane Stočes,

promiňte, ale nazývat někoho, kdo upozorňuje na (podle něj) iracionální argumenty v diskusi o radaru "klvaňovým krtkem" jen proto, že má jiný názor než Vy, je znakem určitého povýšeneckého postoje.

V NE Základnám je řada občanů a ne všichni mají stejný názor na tento problém jako Vy. Ostatně, je pravda, že v NE Základnách najdete i lidi, kteří tomuto "argumentu" věří. Stejně tak tam najdete lidi, kteří tento "argument" odmítají.  Diskuse o problému je  pak normálním jevem.Dovoluji si Vás ale upozornit, že ač máme v NEZ různé názory, shodli jsme se na tom, že tento "argument" je dvousečný, a proto pro argumentaci PROTI radaru nevhodný. Otázkou samozřejmě je ten "tepelný účinek" mikrovln - v tomto případě musí zónu bezpečného odstupu stanovit odborníci.

Já osobně jsem PROTI radaru, důvodů PROTI je celá řada (viz http://otevreny-obcasnik.euweb.cz).

Mgr. Ondřej Lenz, Ph.D. (molekulární biolog)

0 0
možnosti
FS

František Stočes

19. 4. 2008 21:23
Re: Dalších argumentů PROTI radaru je dostatek

Mám tomu rozumět tak, že již ustupujete od naprosté zdravotní neškodnosti radarových mikrovln a připouštíte, že jeho záření hrozí vznikem neplodnosti mužských obyvatel v zatím neznámém radiusu? To je opravdu pokrok a úplně nový argument proti radaru, ale bohužel jsem vás na něj, jako molekulárního biologa,, musel upozornit tímto blogem.

0 0
možnosti
PP

ippokorny

19. 4. 2008 19:55
Vysílač pro mobily na paneláku škodí určitě více

Města jsou plné vysílačů pro mobily a já bych rozhodně nechtěl bydlet v posledním patře pod mobilním vysílačem. A zajímalo by mě porovnání vysílače na Žižkově (jde o stovky metrů) s radarem (jde o kilometry) či porovnání s mým mobilem u ucha, kdy jde o centimetry. P.P.

0 0
možnosti
FS

František Stočes

21. 4. 2008 22:34
Re: Vysílač pro mobily na paneláku škodí určitě více

Bydlet přímo pod vysílačem je bez rizika, tyto antény fungují dle rčení, že pod svícnem je největší tma. Horší je to s mobilem u ucha (profesor Lennart Hardell z Univerzity v Örebro spolu s profesorem Kjellem Hanssonem Mildem z Umea University analýzou jedenácti studií z celého světa zjistili, že zvýšené riziko rakoviny gliových buněk (které vyživují a podporují nervové buňky) zaznamenaly všechny výzkumy a varují zejména děti před rizikem rakoviny mozku, vznikající na straně ucha k němuž je přikládán mobil). Objevují se ale informace, že tyto vysílače plus WiFi mohou způsobovat neplodnost u mužské populace. Žižkovský vysílač má delší vlnové dělky (a proti radaru zanedbatelný výkon), takže by škodit neměl.

0 0
možnosti
MK

weneto

19. 4. 2008 19:15
Milý autore

Jestli radar škodí nebo neškodí je irelevantní záležitost. I kdyby škodil tak takových radarů tady již stálo a stojí ( třeba radar NATO na Moravě ). Řešení zdravotních rizik radaru je velmi uměle vyvolané téma neb od začátku muselo být každému kdo to má v hlavě v pořádku jasné že je to blbost - a po důkladné expertíze kdy se vláda bude tvářit jako že se snaží řešit problémy a zodpovědně přistupuje k rizikům se přijde samozřejmě ( jak jinak když je to pravda ) na to že radar neškodí. Problém ( ten nejhalasnější aby se zdálo že je jediný ) je vyřešen a může se stavět.

Radar a přítomnost cizích vojáků je téma složitější a má jiná negativa než smyšlenky o zdravotní škodlivosti, tudíž toto předem jasné téma by si příznivci další přítomnosti spřáteleného velkého bratra měli hýčkat - je ostatně jediné ve kterém mají od začátku pravdu  

0 0
možnosti
FS

František Stočes

19. 4. 2008 20:59
Re: Milý weneto,

zda radar neškodí či škodí je irelevantní pro vás, ale ne pro občany Míšova atp. a o pořádku v hlavě by asi měli poněkud jiný názor. To, že  chceme znát skutečné účinky radaru je specifická problematika, která samozřejmě nemá nic společného s  radarem jako vojenským strategickým zařízením a tudíž i zdrojem obrovského bezpečnostního rizika pro ČR.

0 0
možnosti
JV

klv

19. 4. 2008 18:51
takže ten kdo se nepřipojí ke chorálu

odpůrců , hlásajících lži, je krtek,

co když jen realista který chápe že hlásáním nesmyslů se víc škodí něž pomáhá

0 0
možnosti
FS

František Stočes

19. 4. 2008 21:08
Re: takže ten kdo se nepřipojí ke chorálu

Je to poněkud jinak. Do této této technické problematiky, která je pro mne, jako jen poučeného laika osobně tak trochu riskantní, jsem se pustil na základě jiných indícií.  Smyslem  prosazení - zatím  značně zpochybňovaného - názoru o údajné neškodnosti radaru, může být především zlomení odporu brdských obcí, jejichž obyvatelé se cítí logicky ohroženi; zvláště, když vláda o skutečném účelu radaru odpočátku, eufemisticky řečeno,  mlžila a když navíc vědí, že Kanada ten radar smetla.

0 0
možnosti
JP

sedivak

19. 4. 2008 18:27
Barbarství nevzdělanosti

Ta celá debata je prostě hloupá. Na celou tuto otázku může odpovědět elementární fyzika, která je ovšem Zeleným zcela cizí. Účinky jakéhokoliv elektromagnetického záření jsou závislé na vlnové délce a VŮBEC NE na jeho energii. Proto mutagenní účinky může mít jen záření  s vlnovou délkou kratší než ultrafialové záření. Dlouhovlnnější záření tyto účinky už priccipiálně nemůže mít a to přes jakékoliv testy pseudovědců. To lze nahlédnout už ze základních kurzů kvantové mechaniky. Tam se každý, který vědu ctí, dočte, že mikrovlnné záření člověka pouze ohřeje (učeně "způsobí přechod mezi translačně-rotačními stavy systému") a to tím víc, čím má to záření vyšší energii. Nic víc už z důvodu platnosti fyzikálních zákonů docílit nelze. Celá ta diskuze o nebezpečnosti radaru je pohá demagogie nevzdělanců. Bohužel těch je u nás stále spousta a to zejména u těch osob humanitně orientovaných...

0 0
možnosti
FS

František Stočes

19. 4. 2008 18:44
Re: Barbarství nevzdělanosti

Děkuji vážený odpůrče Šediváku za vzácný čas. Ještě bych si rád přečetl váš názor na proces, který nastane v mozku, jehož velikost odpovídá zhruba dipólu naladěnému na lambda/2 radarové nosné frekvenci a ještě pulzně modulované.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

19. 4. 2008 18:08
A co říkáte na měření hlavního hygienika ČR

intenzita bočních laloků podle provedených měření ve vzdálenosti  200m splňuje normy pro POBYT obyvatelstva. Jakápak je ve vzdálenosti 7 km?

0 0
možnosti
FS

František Stočes

19. 4. 2008 18:04
K rakovinotvorným salámům exhalacím jako zákusek radar?

K djsanovi se nelze vyjádřit, nepoužívá fakta. Je to drsan, a nevím, zda jde o naštvaného hostinského, který má právě prázdný lokál nebo o akademika, kterému právě zahla manželka.

To Wopi. To je sice pravda, ale všeho moc škodí. My šachisté při ztrátě pěšce sice říkáme, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř, ale ti lidé v Míšově na tom už o moc hůř být nemohou; byť by jim to darfúřané záviděli.

0 0
možnosti
MK

wopi

19. 4. 2008 17:19
mimochodem

salámy způsobují rakovinu - jíte je? automobilové zplodiny působí rakovinu - chodíte pěšky? a na televizi koukáte? :-/(Y)

0 0
možnosti
  • Počet článků 192
  • Celková karma 22,94
  • Průměrná čtenost 2102x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik