Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

František Stočes

16. 6. 2010 19:08
Petr z Bologni napsal:

 "Proto dochazi k takovym zchizofrenickym situacim, ze IDF bojuje s

ozbrojenci z Hamasu a pritom Izrael dodava tisice tun hum. pomoci do

Gazy, vcetne cementu!!!"

"Na seznamu zakázaných položek by měly být především materiály použitelné

při výrobě zbraní a raket, tedy i ocel, ale také nedostatkový cement,..Viz http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/203462-izrael-jedna-o-zmirneni-blokady-pasma-gazy.html

0 0
možnosti

Glock Mark V

7. 6. 2010 12:36
Ten konflikt nemá za současné konstelace sil řešení.

Proto mi přijde "co by kdyby" uvažování jako celkem zbytečné. Obě strany žijí v zajetí svých ideologických nebo náboženských představ a bludů. Tečka.

V příštích 20 letech se nic podstatného nezmění, jen ta nenávist bude silnější.

0 0
možnosti

Glock Mark V

7. 6. 2010 13:26
Re: Ten konflikt nemá za současné konstelace sil řešení.

Palestinští Arabové by potřebovali svého Anwara Sadata. :-P

0 0
možnosti

Glock Mark V

7. 6. 2010 7:48
Vaše řešení je nanic

Mám rychlejší, levnější a jednodušší řešení - zastavte humanitární pomoc do Ghaza a West Bank. Posílejte jim tam peníze, ale ne jídlo.

Za ZNAČNOU ČÁST  problému mohou samy UN a EU a další donátoři. Z palestinských Arabů se jim podařilo vytvořit skupinu osob, která nikdy nemusela pracovat (ne všichni, ale ca 1/2 obyvatelstva). Co potřebují, to jim rozdělí v humanitárním středisku UN - je toho sice málo, ale ani na to málo nemuseli pracovat.

Arabové v Palestině mají málo práce a spoustu volného času = to je ten ZÁKLADNÍ PROBLÉM. Před první intifádou pracovala významná část palestinských Arabů v Izraeli, po intifádě Izraelci nakoupili a zavedli moderní technologie a zbytek pracovních sil dovezli ze zahraničí. Arabové jsou teď v těžké situaci - práci nemají a ani mít nebudou (v případě, že by se s Izraelem "udobřili"). Pro ně je stávající řešení výhodné - neumřou hlady, k tomu stačí jediné - provokovat a potom brečet cosi o "zlém Izraeli". UN a EU se postarají .... FUJ

0 0
možnosti

František Stočes

7. 6. 2010 8:42
Re: Vaše řešení je nanic

A vaše geografická vize funkčního palestinského státu je jaká? Moderní Terezín?

0 0
možnosti

kaktusak

6. 6. 2010 23:39
Soukromé vlastnictví?

Sionisté vykupovali půdu od "vlastníků", tedy od tureckých feudálů, což byli potomci dobyvatelů, kteří na daném území nežili, jen vybírali nájem. Na základě vlastnictví si pak sionisté činili nárok na suverenitu.

Otázka je, jestli je to takhle správné, jestli by neměla platit jiná pravidla, a sice obecně. 

0 0
možnosti

Petr z Bologni

6. 6. 2010 23:55
Re: Soukromé vlastnictví?

Lzete, nevim jestli zamerne nebo z hlouposti, ale to neni az tak podstatne. Puda byla majetnymi Zidy vykupovana od arabskych latifundistu, kteri byli vice nez ochotni pudu za tak premrstene ceny prodat. Mene majetni Zide zijici na tehdejsim uzemi britskeho mandatu ji kupovali od svych arabskych sousedu po malych castech, tak jak meli penize, avsak opet pro ne za horentni sumy. Oni totiz kupovali baziny nebo neurodna skaliska ktera az potom vlastni pili premenili na kvetouci zahrady. Vite o tom, ze Zide z prvni pristehovalecke vlny vsichni pomreli na malarii, kterou se nakazili pri odvodnovani bazin na severu zeme?

0 0
možnosti

Pavlev

6. 6. 2010 22:39
Koriandr se do Gazy dovážet nesmí, zázvor ale ano

Reportérka Channel Four News Linsay Hilsum informuje, že zřejmě dojde k

vyjednávání o zmírnění blokády Gazy. Poukazuje na to, že podle Izraele

zřejmě Palestinci vyrábějí rakety ze slepičinců, z koz, z koriandru a z

rybářských prutů, slepených dohromady marmeládou. To jsou totiž

materiály, jejichž dovoz do Gazy Izrael zakazuje z vojenských důvodů.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

6. 6. 2010 22:42
Re: Koriandr se do Gazy dovážet nesmí, zázvor ale ano

Izrael není jedinou zemí, sousedící s Gazou. Pokud humanisté chtějí, mohou zkusit do Gazy dodávat své humanitární zásilky přes Egypt. 

0 0
možnosti

VyMeTaky,2

6. 6. 2010 22:31
Pane Stočesi,

myslíte to dobře, ale nezlobte se, píšete kraviny. Dva státy nutně nemusí být v paritě, co se týče výměry, aby jeden s druhým byl schopen (nucen) jednat jako se suverenním státem. A o státotvornosti Palestinců vědí své nejen Izraelci, ale i Egypťani (proč ta zeď mezi Gazou a Egyptem, jim bratrským státem???), Libanonci, a v Jordánsku měli takové manýry, že se jednoho dne král doslova nas_al, a velmi drsně s nimi zametl, a postříleno bylo několik tisíc Palestinců rukou jejich vlastních "bratří". 

Váš plán je prima tak akorát na pokec nad odpolední kávičkou, ale uniká vám několik detailů: Tzv. Palestince nikdo nevyháněl (nechme stranou Irgun apod., pro zjednodušení, obdobné excesy se staly, bohužel, na obou stranách), ale odešli v očekávání tučné kořisti poté, co "zaženou Židy do moře".

Že zdravím kočičáka.:-)

0 0
možnosti

iluminat

6. 6. 2010 22:37
Re: Pane Stočesi,

zapomel jste na Jordanskeho krale, ten s nima uz parkrat takyl zametl. Nikdo je nechce - jsou to pro ostatni araby, i nearaby, takove jedno - no neco jako pro nas  romske - etnikum.

Jestli Israel padne, tak uz je nebudou potrebovat, a vyvrazdi je. To uz ale svetu vadit nebude, jako se neprotestuje proti tureckemu bombardovani komunistickych kurdu.

0 0
možnosti

Dr No

6. 6. 2010 22:07
Naivní představa

že existuje nějaký Palestinský národ, který si přeje mít vlastní stát a je také schopen v něm normálně (za své) žít. Palestinci netvoří žádný národ, je to jen skupina lidí, kterou spojuje ukřivděnost (kterou jim někdo neustále vtlouká do hlavy) a to, že žijí za cizí peníze. A tyhle peníze dostávají jen za to, že vytváří a neustále udržují zmíněný problém. Řešením by bylo jen to, kdyby jim za to někdo přestal platit. Když se člověk musí sám starat o to, aby se měl čeho najíst, tak nemá čas vyrábět rakety a vymýšlet další podobné blbosti. A budě raději, když dostane práci od Izraelců, než aby byl bez práce v nefungujícím "samostatném státě".

0 0
možnosti

Petr z Bologni

6. 6. 2010 21:56
...

Clovece, byl jste tam vubec nekdy? To, co pisete, je megagalakticky nesmysl. Na uzemi patrici dnes Izraeli Izraelci vybudovali moderni demokraticky stat s odpovidajici infrastrukturou, spickovym prumyslem, vzkvetajicim zemedelstvim, perfektnim zdravotnictvim a socialnim zabezpecenim, o kterem si muzeme nechat jen zdat. A to samozrejme i pro izraelske Araby. Palestinske uzemi je jen svrab a nestovice. Vami navrhovanym prerozdelenim by se nic, ale vubec nic nevyresilo. Nesmirne bohatstvi zanechane v severni casti Izraelem by bylo rozkradeno a zniceno Palestinci tak, jak to ucinili s izraelskymi farmami v Gaze po odsunuti izraelskych farmaru. Izrael by opet z niceho jen svym umem a pili zurodnil poust (tak jak navrhujete rozdeleni by Izraelci zurodneny sever pripadl Palestincum a na Izraelce by zbyla jen nyni neurodna sucha poust), dosahl blahobytu a byl by napadan severnim hladovym sousedem, ktery by si chtel vydobytky Izraele znovu privlastnit. Takovy scenar je opravdove delirium.

0 0
možnosti

František Stočes

6. 6. 2010 22:48
Re: ...

Já jsem nepédoval pro to, aby Izraelci dostali jižní půlku, uvedl jsem to jako příklad, kdy by bylo možné připojit Tel Aviv, poněvadž ta jižní polovina je pochopitelně méně výhodná. A jaké kompenzace byste navrhl pro Palestince, pokud by to akceptovali? Nebo jaké máte vlastně řešení problému mimo genocidy či etnické čistky?

0 0
možnosti

Jenda41

6. 6. 2010 21:35
Takové řešení není možné

Jde o konflikt náboženský a Arabové nikdy dobrovolně nedovolí, aby stát Izrael trvale existoval. Tomu my nerozumíme a proto bychom jim neměli radit.

0 0
možnosti

František Stočes

7. 6. 2010 9:00
Re: Takové řešení není možné

Ale vždyť i vznik Izraele má náboženské pohnutky. Řešení z hlediska náboženského není možní. Lze pouze hledat hlediska státotvorná a že moudřejší ustoupí. Proč A. Einstein odmítl stát se prezidentem Státu Izrael?

0 0
možnosti

honzajaka

6. 6. 2010 21:08

myslím, že by Izrael měl postoupit Jordánsku Východní Jeruzalém a měl by po hodně problémech, nevyřešilo by to všechno ale bylo by to nějaké gesto

0 0
možnosti

Dante_

6. 6. 2010 21:13
Re: já

Izrael se nikdy nevzda ani pide Jeruzalema. To je hlavni a nesmrtelny problem celeho konfliktu. I kdyby se nakrasne dohodli na West Banku a Gaze, Jeruzalem je zase rozdeli.

0 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik