Z duše rovnou na Instagram. Jde poezie s dobou?

Jeden ruský básník řekl: ,,Nikde nenajdete poezii, jestliže ji nenosíte v sobě." Zamyslím-li se nad otázkou, kde najít poezii, napadají mě knížky nebo divadla. O to víc mě překvapilo, když jsem našla nové umělce na Instagramu.

Jednou takovou umělkyní je třeba studentka Bára Vencálková, která píše pod uživatelským jménem Píše B. Na svém účtu má nemalou komunitu, kterou tvoří osmnáct tisíc sledovatelů. ,,Píšu od dětství, naplno jsem však básně začala psát na vysoké. Napsala jsem první knihu a bylo mi jasné, že si ji nakladatelství ani nepřečte. Potřebovala jsem tedy najít jinou cestu. Instagram mě napadl zcela spontánně a hned jsem věděla, že to je ono," říká Bára. Díky sdílení básní touto formou se jí splnil sen – vydala svou první sbírku s názvem Destilace. ,,Elektronická verze básní je sice dobře přístupná, ale neucelená a pomíjivá. Kniha poskytuje čtenáři zcela jiný zážitek. Instagram je spíš ochutnávka, je to platforma pro bezplatné zveřejňování tvorby," dodává.

Slovní hříčka Petra Soukupa.

Slovní hříčky sdílí na Instagramu Petr Soukup. K psaní příšel tak, že si od mala kvůli své dysgrafii a dyslexii hrál se slovy. Svůj nedostatek se rozhodl využít, teď ho živí. ,,Kromě knížek a Instagramu píšu i reklamy, názvy firem a nejrůznější slogany," říká. Petr už vydal pět sbírek, píše také texty písní. ,,Často mi někdo na sociálních sítích nabídne nějakou spolupráci, ale hlavně z důvodu, že mě nezná. Pak jim vysvětluju, že já všechno shazuju a rozhodně nebudu dělat reklamu na produkt, který se bere vážně," uvádí. Má za sebou malé turné, se svou tvorbou vystupoval například v Brně nebo Ostravě. Petr vystudoval činoherní režii, jeviště mu tedy není cizí. ,,Vlastní kabaret ve stylu Šimek a Grossmann jsem měl s kamarády už v šestnácti letech, nejsem typ autora, který se schovává," dodává.

Báseň cyklus.zeme.

Jiní umělci vystupují na Instragramu anonymně. ,,To, že čtenář přímo neví, kdo za tím stojí, neznamená, že vystupuji inkognito. Na svých výstavách či přednáškách jsem sám za sebe. Čím déle mě čtenáři na Instagramu vnímají jen v kontextu mé tvorby a textů, tím je to tak lepší," uvádí Jiří, autor účtu Cyklus ZeMě. Svůj účet vnímá jako určité zrcadlo života. ,,Umožňuje mi to tvořit aktuální obsah s nynějšími pocity a reagovat tak ihned na pohnutky ze svého života. Zveřejňuji texty velice často, utvářím si tak pomyslný deník pocitů a myšlenek," říká.

Báseň Martina.

Občas psaní prostě nejde. ,,Tvůrčí krize je svým způsobem přirozený stav. V takovou chvíli vypnu od psaní textů a přemýšlení nad nimi, do psaní se nenutím a zkrátka přirozeně čekám, až nějaká múza přijde a já začnu psát znovu s takovou chutí a radostí jako předtím," dodává Jiří.

Podobně to má také Martin, který je autorem profilu Slova.m. ,,Kdo mou tvorbu zná, ví, že mou hlavní inspirací jsou holky. Asi jako většině se mi nejlépe píše v nějakém citovém boomu, momentálně jsem na tom s city poměrně stabilně. Už by to chtělo, aby mi zase někdo zamotal hlavu," říká.

Báseň Xabyssus.

Autoři jednotlivých profilů se často znají i v osobním životě. ,,Jsme komunita autorů, je to něco neskutečně magického. Pomáháme si a podporujeme se," uvádí básnířka Xabyssus. A jak vidí budoucnost Instagramové poezie? ,,Pokud zmizí Instagram, pokud znova na planetu spadne meteorit, poslední dávku kyslíku použiju na to, abych o tom napsala verše. Ať má komunikace se světem jakoukoliv podobu, pořád to má jedno společné - touhu komunikovat. Ta touha neumře. Pokud to je trend, umřou podle mě jen ty profily, kterým touha chyběla celou dobu," zakončuje.

Autor: Magdaléna Čevelová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 25.3.2019 12:26 | karma článku: 16,54 | přečteno: 378x