Web MuniMedia je křižovatkou studentských prací

Jeden server, který návštěvníkům nabídne práce brněnských studentů žurnalistiky. To je hlavní myšlenka nového webu, který spustila Fakulta sociálních studií.

Brno – Zlepšit uplatnění budoucích novinářů a dát jim prostor pro umístění jejich výstupů. To jsou cíle inovace výuky žurnalistiky na Fakultě sociálních studií v Brně. Součástí projektu je i spuštění webových stránek, kam budou studenti umísťovat své práce z kurzů, které jsou zaměřeny na multimediální tvorbu a on-line žurnalistiku. Právě práce s novými médii a on-line žurnalistika jsou dnes novým mediálním trendem.

„Má to být vlastně něco jako cvičné médium, aby si studenti procvičili svoje schopnosti. Web má být náhradou současného Stisku na blogu iDnes, dál má částečně nahradit stránky Rádia R,“ přiblížil náplň nového webu jeho správce Dávid Katuščák. Hlavními pilíři stránek má být kromě zmiňovaného Stisku a Rádia R i MMTV. Tím však náplň stránek nekonči. „Web je vytvořený tak, aby si profesoři mohli přidávat libovolné kurzy, které budou mít výstupy, jež budou chtít otevřít pro širokou veřejnost,“ řekl Katuščák a dodal, že web má být i vizitkou práce na Katedře mediálních studií a žurnalistiky.

„Stránky nám umožní integrovat se do ostatních kurzů a projektů fakulty a vytvořit s nimi společný on-line prostor. Idea, aby čtenář otevřel jednu stránku a na ní měl po vzoru zpravodajských serverů aktuální a každý den čerstvé zprávy, mi přijde ojedinělá,“ oceňuje nový server koordinátor studentského Rádia R Jan Motal. Podobný názor má i moderátorka Rádia R Radka Šťávová. „MuniMedia sjednotí několik samostatných univerzitních médií a tím je právě  výhodný pro všechny. Zvyšuje šanci na zachycení více čtenářů, diváků či posluchačů,“ pochválila web Šťávová.

Stánky nejsou na ovládání nijak složité a na rozdíl od klasického webu může každý student do určité míry sám upravovat jejich obsah. „Oceňuji především systém správy. Můžeme tak konečně dát prostor většině autorek a autorů pořadů a všem moderátorkám a moderátorům, aby si příspěvky vkládali sami,“ popsal funkce webu Motal. Podle jeho slov je samotný redakční systém jednoduše ovladatelný, moderátorům stačilo jedno krátké školení. Původní web Rádia R se s nástupem MuniMedia neruší. Posluchači se naopak mohou těšit na nový design.

Stránky MuniMedia zatím testují studenti a profesoři, s plným využitím počítá správa webu od příštího semestru, kdy MuniMedia úplně nahradí blog Stisku na stránkách iDnes.

Iveta Zieglová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 15.5.2010 13:00 | karma článku: 7,08 | přečteno: 971x