Vzdělávání nemusí být nudné

Religionistický filmově-debatní klub na Masarykové univerzitě si klade za cíl fungovat na dvou úrovních - jako možnost pro diváky vzdělávat se a rozšiřovat si obzory a současně jako příležitost pro studenty setkávat se a odpočinout si.

Matouš Vencálek, jeden ze zakladatelu Religionistického filmového klubu.Foto: Martina Ucnová

Brno – Nápad na založení filmově-debatního klubu se zrodil v hlavách studentů religionistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity po shlédnutí filmu Ježíš je normální. „Napadlo nás, že by bylo dobré se o takové filmy podělit s dalšími studenty religionistiky a třeba k tomu zvát i odborníky z ústavu nebo zvenku,“ vysvětluje Matouš Vencálek, který studuje religionistiku a stal se jedním ze zakladatelů filmového klubu.

Od loňského dubna, kdy proběhlo první promítání, mohli studenti i široká veřejnost shlédnout pět filmů s náboženskými tématy. Jako první si organizátoři vybrali právě dokument Ježíš je normální. Na tvorbě programu klubu se podílí i diváci, kteří mohou organizátorům posílat své tipy. „Sami studenti nám posílají návrhy na filmy e-mailem nebo přes Facebook. Ptáme se také přednášejících či jiných odborníků, zda nějaký zajímavý film mají a zda by se chtěli zúčastnit diskuse. Jindy hodiny pátráme po zajímavých filmech na internetu,“ přibližuje Vencálek způsob, jakým se organizátoři propracovávají k promítaným filmům.

Kdo není na Facebooku, jako by nebyl. Tímto heslem se řídí i Religionistický filmový klub, který přes tento sociální web obousměrně komunikuje se svými příznivci. „Všechna promítání ohlašujeme na právě vzpomínaném Facebooku a také rozesíláme hromadný e-mail všem studentům religionistiky. Když máme čas, vyvěsíme i plakáty na Filozofické fakultě a na Fakultě sociálních studií,“ vypočítavá Vencálek cesty, jakými se studentům dostávají nové informace o dění v klubu.

Přestože klub funguje na Filozofické fakultě, filmy navštěvují i studenti jiných fakult. „Je fajn, když se studenti sejdou, domluví se nějaké promítání a přitom někdo, kdo se danému tématu věnuje, řekne pár slov,“ říká Andrea Blažková, která studuje Pedagogickou fakultu. Zúčastnila se zatím posledního promítání. „Pokud budu mít čas, přijdu i příště,“ dodává.

Filmový klub, který měl v průběhu zkouškového období pauzu, začíná v novém semestru fungovat naplno. „Další promítání proběhne 16. března. Jaký film to bude, je zatím překvapení. Doporučuji sledovat Facebook, včas rozešleme členům naší skupiny pozvánky,“ láká diváky Vencálek.

Martina Učňová

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 7.3.2010 15:00 | karma článku: 5,14 | přečteno: 577x