Víkend v Brně byl ve znamení špičkového tance

Tanečníci z celého světa se o víkendu sjeli do Brna na mezinárodní soutěž Brno Open 2010.

Brno-Bohunice – V hale Fakulty sportovních studií v bohunickém univerzitním kampusu o víkendu zněla hudba. Osmý ročník největší mezinárodní taneční soutěže v České republice Brno Open přilákal 497 tanečních párů ze čtyřiadvaceti zemí světa. Od pátku až do neděle soutěžili v latinskoamerických a standardních tancích o body do světového žebříčku.

„Letos jsem se na soutěž bohužel nedostala. Vím jen, že tento ročník přinesl hodně změn. Jednou z nich byl ovšem i dřívější termín, a tak jsem se nemohla zúčastnit,“ uvedla studentka Aneta Macanová, která v předchozích čtyřech letech soutěž pomáhala organizovat. Změn oproti dřívějšímu ročníku je několik: Kromě březnového termínu a nové haly i oficiální hotel, levnější vstupenky nebo fakt, že akci mohli sledovat i diváci před televizními obrazovkami. Novinkou bylo také zapojení profesionálních párů ve standardních tancích. Program začal v pátek v pět hodin odpoledne soutěží vycházejících hvězd neboli Rising Stars. Byla otevřená všem párům, které nejsou v první padesátce aktuálního světového žebříčku v kategorii dospělých. Tyto páry soutěžily v latině i standardu. Potom přišly na řadu i páry ze seniorské kategorie číslo dvě, kam spadají tanečníci narození do roku 1965. Ti ovšem soutěžili pouze ve standardních tancích.

Standardním tancům patřila hlavně sobota. Odstartovaly ji obě kategorie juniorů a kategorie mládež. Latinskoamerické tance dostaly prostor jen v kategorii dospělých. Senioři číslo jedna, kam patří tanečníci narození do roku 1975, už se předvedli opět ve standardních tancích, stejně jako páry profesionální. V neděli naopak obě skupiny juniorů i kategorie mládeže bojovaly o body v latině a dospělé čekala soutěž ve standardních tancích. „Soutěž získala oficiální hodnocení a bodovou bonifikaci, která ji řadí na špičku letošních soutěží Mezinárodní federace tanečního sportu. Zásluhu na tom jistě má i kvalitní sbor porotců a velká účast párů z celého světa. Nejvzdálenější dvojice přiletěly až z Kanady a Japonska,“ řekl vedoucí organizátor Petr Odstrčil. Záštitu nad celou akcí převzal hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek a brněnský primátor Roman Onderka. Více informací zájemci naleznou na oficiálních stránkách soutěže www.brnoopen.cz.

Marie Málková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 30.3.2010 11:00 | karma článku: 6,63 | přečteno: 879x