Veterinární a farmaceutická univerzita slaví 100 let

Sté výročí Veterinární a farmaceutické univerzity přišli oslavit kromě bývalých studentů také rektoři dalších univerzit a ministr školství. Čekalo je předání pamětních medailí a zlatých diplomů.

Brno – Sté výročí slaví letos Veterinární a farmaceutická univerzita. První z celkem pěti dní oslav započal v pondělí slavnostním shromážděním akademické obce. Připomenout si vývoj univerzity přijeli také osobnosti, které se zasloužili o její rozvoj. Rektor Alois Nečas stovce z nich předal v budově auly pamětní medaile. Oceněno bylo také padesát veterinářů, kteří dokončili své studium přesně před padesáti lety – roku 1968. "Jako uznání celoživotní práce bývalých absolventů, kteří se v průběhu své dosavadní životní dráhy úspěšně uplatnili na nejrůznějších úsecích veterinární činnosti u nás i v zahraničí a jejich sounáležitosti s akademickou obcí univerzity, jim budou předány zlaté diplomy," sdělil vedoucí ústavu dějin veterinárního lékařství, Karel Kovařík. Pozvání dále přijali také ministr školství, Robert Plaga, ministryně financí, Alena Šilerová a řada rektorů brněnských i přespolních.

Ve sto prvním roce se chce rektor Alois Nečas zaměřit na prohlubování dobrého jména univerzity v zahraničí. Dále plánuje zdvojnásobit prostředky vynakládané na programy umožňující studentům vyjet studovat za hranice.

V úterý dojde k slavnostnímu zasazení lípy, jedné ze stovky, kterou se v památce na vznik republiky Jihomoravský kraj zavázal vysadit. „Doufám, že jako symbol demokracie, lidské pospolitosti a hrdosti bude na půdě naší alma mater po další století svědkem příznivého osudu a jejího rozkvětu,“ komentoval Nečas.

Pro současné studenty organizátoři nachystali párty zakončenou hudebním koncertem, čímž v úterý plynně navážou na zapálení slavnostní vatry. "Oceňuji, že vedle hostů je část programu určena i nám. Na koncert se už těším," říká studentka veterinárního lékařství, Petra Dufková. Mimo to se studenti budou moci zúčastnit turnajů pořádaných v rámci týdne sportu. Oslavy v pátek zakončí imatrikulace nových studentů.

Petr Hodina

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 16.10.2018 16:53 | karma článku: 12,95 | přečteno: 279x