Vánoční dárky se dají nakoupit i v muzeu

Nakoupit netradiční a nostalgické dárky mohou v první adventní sobotu návštěvníci Prvního historického bazaru pořádaného pracovníky Moravského zemského muzea.

Brno Na sobotu 26. listopadu připravují pracovníci Moravského zemského muzea v prostorách Dietrichsteinského paláce v Brně První historický bazar. K prodeji je připravena řada zajímavých starších i moderních exponátů a také množství předmětů, které do bazaru dodali zájemci z řad veřejnosti. Sběratelé tak mají ideální příležitost porozhlédnout se po nových kouscích do svých sbírek.

Muzeum k prodeji připravilo především exponáty z výstavního projektu Koloniál pana Bajzy. „Prodávat budeme moderní část samoobsluhy z výstavy Koloniál u pana Bajzy. Tradiční koloniál byl srovnáván s moderní samoobsluhou s hračkami, aby děti pochopily rozdíl mezi oběma způsoby prodeje. Prodávat budeme právě více méně moderní hračky. Dodavatel souhlasil s tím, že získaný obnos půjde jako základ pro restaurování loutkového kočovného divadla rodiny Pflegrů, které je ve sbírkách Oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea,“ upřesnila sortiment bazaru mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Prodávat mohou i zájemci z řad veřejnosti. Věci k prodeji jsou shromažďovány právě v Dietrichstejnském paláci. Na historický bazar však není přijímáno všechno. Podmínkou přijetí do prodeje je, že předmět musí být starší dvaceti let a jeden člověk může přinést nejvýše pět věcí. „Lidé nám do muzea nosí věci, které doma nepotřebují a o kterých si myslí, že by mohly být vhodným vánočním či sběratelským dárkem pro někoho jiného. Scházejí se nám skutečně zajímavé předměty,“ konstatovala Pánková.

Peníze utržené za prodej exponátů z Koloniálu pana Bajzy budou investovány do restaurátorských prací na loutkovém kočovném divadle rodiny Pflegrů z 80. let 19. století, které je ve sbírkách Oddělení dějin divadla Zemského muzea.

Alžběta Vejrostová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 22.11.2011 0:04 | karma článku: 6,60 | přečteno: 839x