Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímalo by mě, ve které zemi mimo Čech ještě naděluje na Štědrý den miminko Ježíšek a jak to u nás vzniklo. Pokud vím, tak všude jinde jsou to dědkové.

0 0
možnosti
JS

zajímavý dotaz R^ Ale mě tedy vždycky nadělovali dárky rodiče ;-)

1 0
možnosti
Foto

J88i20ř78í 16K68i46n83d23l

16. 12. 2015 14:09

Mikuláš dárky ńenosil. Komunisté chtěli Ježíška nahradit Dědou Mrázem a Jolkou. Nepovedlo se. Zajímavé je, že dne 24. 12. v 15 :00 hodin se zaplní kostel nevěřícími až po střechu a nábožně poslouchají Vánoční mši Jakuba Ryby. Na závěr ti, co sedí posvatnou a celý kostel zborově zpívá "Narodil se Kristus pán."

1 0
možnosti
JC

Mikuláš nosil dárky už někdy od 5. století (v Myře samozřejmě dříve). U nás je nosil hned, jak naši předkové přijali křesťanství.

Lutherovi se to nelíbilo a protože nedokázal ani on obrat děti o tradici dárků, prosazoval, aby ty dárky nosil das Kind Jesus. My jsme se toho chytili, ale sv. Mikuláše jsme nezavrhli, a tak děti dostávají dárky dvakrát. Nejprve malé jedlé od Mikuláše, potom velké nejedlé od Ježíška. Nevím, kde jinde jsou děti obdarovávány takto dvakrát. To by mne docela zajímalo.

3 0
možnosti
JC

"Pane faráři, nemyslete si, my jsme taky křesťani! Taky jíme na Vánoce salát a kapra." ;-D

No ale fakt je, že i pro ateisty v Čechách jsou Vánoce svátkem rodiny a jsou ochotni pro jejich zachování bojovat i s muslimy. Ani komunistům se nepodařilo vytěsnit Ježíška a nahradit ho Dědou Mrázem. Ani stejně vypadající Santa Klaus se u nás nechytá. A toho Mikuláše s anděly a čerty si zdejší ateisté také nenechali vzít.

Ještě by se mohli naučit, že na svátek sv. Rodiny, to je první neděli po 25. prosinci, si mohou v kostele obnovit manželský slib. Leckterému manželství by to do dalšího roku pomohlo.

3 0
možnosti
BG

S tím Dědou Mrázem..., to jako fakt?

0 0
možnosti
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com