Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Praze je blaze, a ne až tak draze

Po docela dlouhé době jsem zavítal do našeho hlavního města, Prahy. Bylo to však poprvé, co jsem v metropoli pobýval jako student. Na mé cestě mě tedy nejvíce zajímalo, jak se v Praze žije studentům.

Často se říká, že život v Praze je hodně drahý. Sám jsem o tom byl skálopevně přesvědčen. Zaměřil jsem se tedy na cenové rozdíly mezi Prahou a místem, kde studuji, Brnem. Největší váhu jsem přikládal kategoriím, které studenty zřejmě zajímají nejvíce.

Pro studenty je velice důležitá možnost dopravy po městě. V Praze to dle mého názoru platí dvojnásob, protože jde o opravdu velké město. Mírný cenový rozdíl oproti Brnu zde určitě je, ale není nijak markantní. Za tříměsíční mobilitu v pražských ulicích studenti zaplatí sedm set dvacet korun. V ceně je přeprava všemi dopravními prostředky městské hromadné dopravy, včetně metra. V Brně za čtvrt roku student zaplatí korun šest set čtyřicet.

Aby studium na vysoké škole bylo pro člověka komfortní, musí někde bydlet. Po dobu svého pobytu v Praze jsem přespával u kamarádů, kteří bydlí v podnájmu. Každý z nich platí měsíčně kolem tří tisíc korun. Jejich byt je prostorný, nově zrekonstruovaný a nabízí komfort, který student skoro ani nepotřebuje. Pokud chtějí studenti raději bydlet na kolejích, cenově je to vyjde docela podobně. Ve srovnání s Brnem student opět zaplatí o něco víc. Určovat ale plošně ceny bydlení v Praze a Brně opravdu nejde. Já osobně platím za měsíc na kolejích kolem šestnácti set korun, o pár stovek metrů přes kopec studenti na kolejích platí až o dvě tisícovky víc. Jde tedy spíše o to, jaký luxus kdo potřebuje, a kolik je za něj ochoten zaplatit.

Důležitá je samozřejmě strava. S prázdným žaludkem se studuje špatně. Ceny jídla mě v Praze mile překvapily. V menzách se platí stejně jako v Brně pomocí ISIC karty a například v menzách Univerzity Karlovy dostanete polévku, hlavní jídlo a pití za třicet pět korun. Na jiných pražských vysokých školách je cena obdobná. V kategorii stravy tedy Praha není dražší než Brno, protože v brněnských menzách stojí polévka kolem pěti korun a hlavní jídlo kolem třiceti. Jinak ceny mimo menzy jsou v Praze hodně závislé na tom, v jaké části města se nacházíte. V centru si samozřejmě za dobrý oběd výrazně připlatíte, jakmile se ale dostanete trochu dál od pomyslného středu, ceny jsou únosnější. V jedné hospůdce v Holešovicích jsem si dal svíčkovou s knedlíkem za sedmaosmdesát korun a pivo za neuvěřitelných jednadvacet.

Poslední mnou hodnocenou kategorií byl noční život. Ačkoliv nemá se studiem až tak moc společného, přiznejme si, že studenty zajímá možná ze všeho nejvíc. V této kategorii byl největší rozdíl oproti Brnu ani ne tak v cenách, jako v celkovém dojmu. Ne nadarmo je Brno nazýváno studentským městem. V nočních brněnských uličkách potkáváte téměř výhradně mladé, studující lidi. V Praze se to i v noci jenom hemží turisty a lidmi všech věkových kategorií. Osobně jsem navštívil známý Lucerna Music Bar. Vstupné bylo vyšší než ve většině brněnských klubů, ale sto korun v takto velkém podniku s obrovským parketem, navíc umístěném téměř přímo na Václavském náměstí, se mi zdálo únosných. Ceny nápojů přímo v klubu se nijak výrazně nelišily od cen v klubech brněnských.

Praha je prostě obrovské, živoucí město. Některými je považována za nejkrásnější město v celé Evropě. A studentům nabízí sice trošku dražší, ale stejně kvalitní život jako Brno.

Gabriel Kopeć

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 27.10.2009 14:00 | karma článku: 11,16 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,46 | Přečteno: 254x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,98 | Přečteno: 165x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,68 | Přečteno: 133x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 9,14 | Přečteno: 142x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,78 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com