V Industře si lidé mohou ušít šaty i uplést ponožky

Multifunkční prostor, kde si člověk přijde vypít kávu nebo čaj, posedí a pobaví se s přáteli, ale také si prohlédne obrazy současných umělců nebo se naučí šít. To a spoustu dalšího nabízí svým návštěvníkům brněnská Industra v areálu bývalých mrazíren v ulici Masná. 

Zúčastnit se pletacího kurzu s názvem Pletu:Pletu mohli všichni kreativní nadšenci v sobotu v brněnské Industře. Workshop vedla zkušená lektorka a zkusit si uplést cokoliv od ponožek až po svetr mohli začátečníci i pokročilí. Celý kurz se konal jako součást stále se vyvíjející textilní dílny Cut&Sew.

„Tyto pletací srazy pravidelně pořádáme už asi dva roky. Jde hlavně o to, že se sejdeme někde v kavárně, povídáme si a u toho pleteme nebo háčkujeme. Zároveň si můžeme navzájem pomoct a poradit,“ sdělila lektorka Milena Matějovičová. Podle jejich slov se takových srazů obvykle účastní od tří do dvaceti žen. Velká část z nich jsou již zkušené pletařky, přijít ale mohou i úplní začátečníci.

„Pletu už přibližně čtyřicet let. Zpočátku to byl pouze koníček, ale v současnosti mě to i živí. Není to zas tak složité, jak si mnoho lidí myslí. Když se člověk naučí základy a plete pravidelně, postupem času se z toho stane zautomatizovaná činnost,“ svěřila se jedna z účastnic. To, že konečný výsledek své práce často uvidí až za několik dní, jí vůbec nevadí. Podle organizátorky textilní dílny v Industře Kristýny Litrbacké však právě to spoustu jiných žen od pletení odradí. „Pletací kurzy nemají tak vysokou účast jako kurzy šití, ze kterých si člověk hned odnese hotový výrobek. Uplést si třeba svetr trvá i několik dní a na to spousta žen nemá trpělivost,“ myslí si Litrbacká.

Právě Kristýna Litrbacká je zakladatelkou textilní dílny Cut&Sew. Společně s pomocí ostatních nadšenců ji buduje od loňského podzimu. „V listopadu jsme v Industře společně s návrhářkou Michaelou Mathonovou uspořádaly módní přehlídku, za kterou jsme získaly spoustu pozitivních ohlasů. Díky tomu se dal dohromady větší tým lidí, který se chtěl podílet na vzniku dílny,“ vysvětlila Litrbacká.

Z celého projektu je nadšená i blogerka Ada z Módního pekla. „Tento nápad podporuju opravdu všema deseti, sama jsem pro dílnu sehnala několik šicích strojů. I když se lidé naučí jen drobné úpravy jako zkrácení kalhot nebo oprava zipu, tak se to v době nekvalitní konfekce mnohokrát hodí,“ okomentovala Ada, která v dubnu také povede jednu z přednášek v Industře o kvalitě textilních materiálů.

Prozatím dílna funguje tak, že přibližně jednou za týden se koná workshop na určité téma. „Například tento čtvrtek bude kurz týkající se střihů. Tam může člověk přijít s nějakou vizí a lektorka mu poradí se střihem i materiálem. Poslední březnovou neděli pak bude navazující kurz, kde si člověk může danou věc sám ušít,“ řekla Litrbacká.

Postupem času by měla vzniknout sdílená dílna, která bude otevřená každý den, pokud možno za stálé účasti lektora „Zatím nejsme plně vybavení, ale pořád na tom pracujeme. Předpokládám, že do konce června bude dílna kompletně zařízená a pomalu začneme s provozem,“ dodala Litrbacká. Kdokoliv pak bude moct přijít a ušít si, co bude chtít. Každý účastník si zaplatí buď členský poplatek nebo třeba jen hodinový pronájem šicího stroje.

Prozatím byly všechny kurzy za dobrovolný příspěvek, ale od příštího týdne již bude většina z nich zpoplatněna. Část peněz získají lektorky, zbytek se použije na nákup dalšího vybavení dílny a celkový rozvoj Industry.

Magdaléna Šenkeříková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 15.3.2015 22:44 | karma článku: 6,15 | přečteno: 268x