V Brně začaly Slavnosti vína

Víno, burčák, ale i frgály, uzená kýta nebo ručně dělané dřevěné výrobky. To vše a mnohem více mohou lidé ochutnat nebo nakoupit na Slavnostech vína na náměstí Svobody v Brně. 

Brno – Protože víno neodmyslitelně patří k jižní Moravě, jsou Slavnosti vína oblíbenou akcií, která je součástí Festivalu v centru dění. V Brně začaly již v pátek 26. září a portvají do 3. října. Každý rok je navštíví přes tisíc lidí.


Festivalu se tento rok již zúčastnila také studentka Jana Hybešová. „Jela jsem okolo šalinou, nedalo mi to a vystoupila jsem dříve. Chtěla jsem se podívat, co všechno tady je. O víkendu sem zajdu určitě s přáteli,“ svěřila se. Na milovníky vína čeká více než sto druhů vína, ale také burčáku, jehož sezóna je v plnému proudu. „Těším se na červený burčák, ještě jsem ho letos neměl,“ řekl podnikatel Lukáš Kuza.

Návštěvníci festivalu se mohou nejen dobře najíst, ochutnat kvalitní vína a nakoupit si například koření nebo sýrové výrobky, ale mohou se těšit také na bohatý doprovodný program. U kašny bude ve všedních dnech od 15 do 19 hodin informační stánek, kde se lidé dovědí vše o historii vinařských sklípků, o vinařských stezkách, a mohou si také zasoutěžit. Od 16 do 18 bude sommeliér Michal Strnad radit jak poznat dobré víno. Každý den nebude chybět ani ukázka řemesel spojených s vinařstvím a lidé se mohou přijít podívat například na historický lis a sklářskou hutní pec. 

K vínu a vinařství patří také cimbálovka. Na Slavnostech vína se můžete těšit například na cimbálovou muziku Jana Bradáče nebo na dětský folklorní soubor Rákošníček. Další návštevnice Slavností vína, Lucie Foukalová, se ale nejvíce těší na výstavu fotografií Roberta Vana, která se koná od 27. září do 31. října. „Fotky pana Vana mám moc ráda, takže si tuto výstavu určitě nenechán ujít,“ řekla Foukalová s úsměvem na rtech a s burčákem v ruce.


Slavnosti vína jsou součástí Festivalu v centru dění, který se v Brně pořádá od 11. září do 12. října pod záštitou radnice městské části Brno–střed a jejího kulturního a vzdělávacího střediska. Součástí Festivalu byly už Slavnosti piva, jídla, a po víně se obyvatele Brna můžou těšit ještě na Slavnosti řemesel. 

Karolína Vysloužilová 

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 28.9.2014 23:01 | karma článku: 11,96 | přečteno: 244x