Už i květiny jsou férové

Pojem férový obchod neboli Fair Trade se už dostal do povědomí širší společnosti. Málokdo ale ví o letos nově zavedeném projektu férových květin neboli Fair Flowers.

Kupujete kytku mamince, babičce, přítelkyni nebo kamarádce? Buďte fér a kupte jim férovou květinu. Letošním prvním májem začala mezinárodní kampaň s názvem „Fair Flowers - květiny pro lidská práva“. Cílem je upozornit na nepříznivé pracovní podmínky a negativní dopady průmyslové produkce řezaných květin na životní prostředí v rozvojových zemích.

Dostat za svou práci slušně zaplaceno, nevyužívat k práci děti a pracovat v důstojných podmínkách. Pro většinu lidí, kteří žijí v rozvinutých zemích, je tohle samozřejmost. V zemích třetího světa je však situace úplně jiná. „Z celé rodiny jsem mohl studovat jen já. Díky tomu pracuji v Česku v mezinárodní počítačové firmě a rodině posílám do Indie pravidelně peníze. Jsem rád, že se příbuzní před rokem také zapojili do férového obchodování s čajem. Daří se jim teď o něco lépe,“ řekl devětadvacetiletý Gaurav Chaudhary.

Férové zboží označené speciálním logem, jako je káva, čaj, kakao, rýže, koření, cukr či řemeslné výrobky z různých koutů světa, si zájemci mohou koupit ve specializovaných obchodech, nebo na internetu. „Největší zájem je o kávu,“ uvedla prodavačka specializovaného Fair Trade obchůdku NaZemi Barbora Králová.

Zboží je sice dražší, ale určitě potěší přátele, rodiče nebo partnera. „Už asi třetím rokem kupuji vánoční dárky svým blízkým ve férových obchodech. Především různé vyřezávané ozdoby, z kterých má obdarovaný radost. Mám pak dobrý pocit, že jsem udělala něco uvědomělého,“ řekla studentka mezinárodních vztahů Kateřina Kotlářová.

Od letošního roku se v oblasti férového obchodu objevil nový produkt, kterým jsou řezané květiny. Málokdo přemýšlí nad tím, odkud květiny pocházejí, kdo a jak je vypěstoval. Růže mohou být pro někoho milým dárkem, pro jiného ale můžou znamenat těžkou práci, plnou poranění od trnů a inhalací škodlivých chemikálií.

Projekt Fair Flowers potrvá až do konce roku 2011. Jeho organizátoři se budou snažit vylepšit život lidem žijícím v zemích třetího světa. Akce je zatím v začátcích, proto by férové květiny měly být k dostání jen při zvláštních příležitostech. Například v době svátků, oslav a jiných významných událostí. Dnes již běžně známé výrobky Fair Trade mohou lidé koupit ve všech prodejnách DM drogerie markt nebo v obchodech Marks & Spencer. Také některé prodejny řetězce Brněnka nabízí výběr výrobků z férového obchodu. Největší výběr ale zákazníkům nabízí specializované bioprodejny a takzvané Fair trade obchůdky. Právě v těchto specializovaných prodejnách by se měly férové květiny začít objevovat, pokud se u nás projekt setká s kladnou odezvou.

Zbožím pocházejícím z tohoto projektu můžete udělat radost kamarádům, kterým není lhostejné, jak se mají lidé na druhé straně zeměkoule. Navíc budete férovým dárkem určitě velmi originální.

Lenka Ošťádalová

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 24.11.2009 17:35 | karma článku: 7,56 | přečteno: 1191x