Univerzita nabídne zahraniční pobyty studentům i odborné veřejnosti

Brno - Akce „Více Masaryků do světa“ seznámí studenty, akademiky i zájemce mimo akademickou půdu se zahraničními aktivitami univerzity a s mobilními programy v zahraničí.

Pobízející pohled T.G. MasarykaFoto: Radka Stavova

Centrum zahraničních studií spustí tzv. mobilitní týden v pondělí 5. října a trvat bude do pátku 9. října. Program se nezaměřuje pouze na studenty, hodlá navíc oslovit akademické i neakademické pracovníky. „Chceme zvýšit podíl těch, kteří vyjíždějí za poznáním do světa, ale zároveň i přilákat zájem zahraničních studentů o pobyt u nás,“ řekl Martin Glogar z Centra zahraničních studií.


 


Slavnostní zahájení programu proběhne v pondělí v 17.00 hodin v atriu Lékařské fakulty. Součástí zahájení bude vyhlášení výsledků studentské fotosoutěže na téma Studijní pobyt v zahraničí. Nejdůležitější část několikadenního programu ale leží jinde. „Budou to především prezentace a přednášky, které seznámí studenty i pedagogy s možnostmi studia v zahraničí,“ upřesnila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.


 


V úterý jednotlivá centra zahraničních studií otevřou na fakultách informační stánky, kde budou zájemcům poskytovat informace o jejich mobilitních možnostech. Mimoto na každé fakultě proběhne ucelená prezentace zahraničních nabídek pro studenty. Pomyslnou třešničkou na dortu bude mezinárodní studentská párty, která proběhne od 21.00 hodin v klubu Mandarín. Party má sblížit studenty Masarykovy univerzity s kolegy, kteří jsou v Brně na zahraničním studijním pobytu, a inspirovat je k podobné cestě.


 


Ve středu 7. října se slova ujmou agentury aktivní v oblasti vysokoškolské mobility a svoji činnost představí v Konferenčním sálu Moravské zemské knihovny. Na akademické a neakademické pracovníky se zaměří pozornost ve čtvrtek, kdy mohou získat informace o možnostech zahraniční spolupráce v oblasti využívání mobilitních programů a přípravy mezinárodních projektů.


 


„Přednášky o možnostech studijních pobytů v zahraničí mohli zájemci navštěvovat i v minulých letech, v takovém rozsahu se však akce koná poprvé,“ uvedla Fojtová.


Celotýdenní program bude ukončen v pátek, kdy se v Centru zahraničních studií MU bude konat Den otevřených dveří.


 


„Více Masaryků do světa“ je další akcí pořádanou v rámci oslav 90. výročí založení univerzity. V minulosti už proběhla akce „Hledá se 125 tisíc Masaryků“ a oslavy vyvrcholí sportovním galavečerem „90 let v pohybu“ v nové hale Fakulty sportovních studií v univerzitním kampusu. Kompletní program těchto akcí naleznete na webových stránkách www.90.muni.cz.

                                                                                                                                       Radka Šťávová

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 4.10.2009 19:05 | karma článku: 6,48 | přečteno: 653x