Učit se jezdit na koni se dá i uprostřed města

Pohled na svět z koňského hřbetu si mohou zájemci o jezdecký sport dopřát, i když vlastního koně nemají. Trávit volný čas v sedle může v jezdeckých školách v Brně i okolí každý.

Brno – Lekce jízdy na koni si mohou lidé zaplatit přímo v centru Brna. Kousek od Právnické fakulty Masarykovy univerzity, v ulici Veveří, jsou stáje Tělovýchovné jednoty Moravan Brno. Za příznivé ceny zde milovníci koní mohou jezdit pod dohledem trenérů a zdokonalovat se v jezdeckém sportu, nebo se alespoň naučit jeho základy.

„Na Veveří jsem chodila jezdit několik let. Za hodinu výcviku jsem platila 110 korun a za podobné ceny si nikde jinde člověk na koně ani nesedne. Pro můj studentský příjem to byly přijatelné peníze a mohla jsem si ježdění dovolit každý týden,“ uvedla studentka Jana Novotná. Na kurzisty čeká ve stájích celkem pět školních koní, kteří jsou připraveni trpělivě učit začátečníky. „Zrovna teď je stav komplikovanější, protože dva koníky máme nemocné a tři zbývající nemůžeme přetěžovat. Ale snad se už brzy uzdraví a my budeme opět moci uspokojit všechny zájemce,“ řekla hospodářka Moravanu Jana Hejlková.

Největší zájem o ježdění mají podle pracovníků Moravanu malé děti. Pro ně jsou ve stájích připraveni poníci, na nichž se i ti nejmenší mohou bez obav učit jezdit. „Děti, které u ježdění vydrží, později přecházejí na velké koně a průprava na ponících je u nich hodně znát,“ řekla trenérka Jarmila Konečná, která střídavě s dalšími trenéry vede hodiny kurzistů.

Do Tělovýchovné jednoty Moravan může přijít jezdit kdokoliv. Po absolvování povinné teoretické přípravy už nic nebrání vyhoupnutí do sedla. „Nově příchozí mají na výběr. Mohou se přihlásit do oddílu, platit členské příspěvky a jezdit častěji a pravidelně, nebo platí jen jednorázové hodiny,“ vysvětlila hospodářka Hejlková a dodala, že zvýhodněná cena pro studenty za hodinu výcviku je 110 korun, pro ostatní pak 170 korun. „I to je ale velmi vstřícná cena, v porovnání s jinými jezdeckými středisky,“ řekla Hejlková.

Přímo v Brně a jeho blízkém okolí jsou i další možnosti, kde se zájemci mohou jezdeckému sportu věnovat. Do jezdeckých kurzů se lze zapsat třeba v jezdecké škole v Řícmanicích u Brna nebo v Jezdeckém areálu Panská Lícha přímo v Brně. Tady už ale zájemce za výcvikovou hodinu zaplatí 450 korun. Vyjížďky na koních do přírody ve westernovém stylu pak nabízí například Stáj Karolína ve Zbraslavi u Brna.

 

Tereza Maková

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 26.4.2010 14:00 | karma článku: 7,71 | přečteno: 2069x