Týden kávy provoní brněnské ulice

Jedním z vrcholů letošního oslav Týdne kávy v Brně bude vystoupení Gonzala Enriqua Mancilla Díaze - úspěšného baristy, pražiče, degustátora a znalce kolumbijské kávové kultury.

Brno – Začátek října v kavárenském Brně patří oslavám Mezinárodního dne kávy. Úspěch této tradice dokumentuje i skutečnost, že již dalece přesáhla hranice jihomoravské metropole a zapojí se do ní také kavárny z Českých Budějovic, Olomouce či Zlína. Mimo bohatého kulturního programu nebude chybět ani dvoudenní Trh kávy, kterého se zúčastní na dvacet kávových značek a pražíren. Zvučná jména ze světa kávy se návštěvníkům představí také v Soutěži baristů.  Speciální kávový program se bude odehrávat v budově vznikající městské tržnice na Zelném trhu 14.

Mezi přihlášené kavárny patří také brněnská Zastávka, kde se mohou návštěvníci těšit i na exotický program. „Budeme pořádat vernisáž a pro lidi zde bude připraven také hudební doprovod. Jako zajímavost mohu zmínit kapelu z Nového Zélandu, která u nás také vystoupí. Bylo poměrně náročné to časově zorganizovat, ale o to jsme šťastnější, že se vše podařilo domluvit,“ informoval jeden ze zaměstnanců Zastávky Nikola Moždziak.

Že je pro mnoho lidí dobrá káva velkým lákadlem, potvrdila také vysokoškolská studentka Pavla Kolářová. „Přiznám se, že toho o Týdnu kávy moc nevím, ale ta myšlenka mě zaujala. Mám kafe moc ráda, a jelikož jsem se minulý rok nemohla zúčastnit, tak si to chci letos vynahradit,“ řekla s úsměvem jednadvacetiletá studentka sociální antropologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Radost z popularity Týdne kávy mají i samotní pořadatelé. „Jsme velice rádi, že se Týden kávy rozrůstá a zapojuje se do něj stále více kaváren z celé republiky. Máme od lidí zpětnou vazbu a ta je pro nás velmi důležitá. Sbírali jsme v předešlých letech data a zjistili jsme, že velký úspěch slaví přednášky. Opravdu se snažíme reagovat na podněty návštěvníků,“ uvedla koordinátorka Týdne kávy Kateřina Eichlerová.

Že se jedná o stále větší událost, dokládá také počet lidí, kteří jsou do ní zapojení. „Na prvním ročníku spolupracovalo dohromady šest lidí. Dnes už je do akce zapojeno přes třicet dobrovolníků, bez kterých by nebylo možné organizovat akci takovéhoto rozsahu,“ vysvětlila Eichlerová.

Kompletní program letošního Týdne kávy si mohou návštěvníci prohlédnout zde

Petr Večeřa

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 25.9.2014 10:16 | karma článku: 13,64 | přečteno: 315x