Týden kávy: Brno už podruhé velkolepě oslaví Mezinárodní den kávy

Město Brno je pro svou vysokou koncentraci kaváren a pražíren někdy přezdívano „Mekkou“ kavárenské kultury. Není tedy divu, že právě zde se koná již druhý ročník projektu Týden kávy.

Anketní boxy, do nichž budou zákazníci hlasovat o svých favorizovaných kavárnáchAlice Brzoňová

Brno Na Týden kávy se mohou Brňané těšit už první říjnový týden. Festival se váže k oslavám Mezinárodního dne kávy, který se slaví 1. října. Zároveň je reakcí na bohatou kavárenskou tradici města.
Do akce se zapojí téměř osm desítek kaváren po celém Brně a návštěvníky čeká bohatý program, který bude bude možné navštvit v zúčastněných kavárnách. V Galerii Vaňkovka je potom připravena i druhá část programu, takzvaný speciální kávový program, jehož součástí budou workshopy, přednášky od kávových odborníků a také kvalifikace na baristickou soutěž Mistr kávy junior a Mistr kávy profi.

„Tento svátek nemá v České republice přílišnou tradici, loni se slavil v České republice vůbec poprvé,“ uvedla koordinátorka akce Kateřina Eichlerová. „První ročník zaznamenal velký ohlas, zúčastnilo se 77 kaváren,“ dodala. Organizace projektu se ujali členové občanského sdružení Kulturárium.

Samotné kavárny si pro návštěvníky připraví vernisáže, koncerty a hlavně ochutnávky nejrůznějších kávových specialit.
„Naše kavárna není uzpůsobená k vystavování obrazů, budeme se proto v rámci Týdne kávy aspoň snažit nabídnout návštěvníkům různé speciality,“ řekla Monika Čeňková, baristka v mobilní kavárně Kofi-Kofi.

Změnou oproti loňskému ročníku bude způsob hodnocení přihlášených kaváren. V loňském roce členové Kávové komory České republiky vybrali z  kaváren deset nejlepších. Letos o jejich pořadí rozhodne názor návštěvníků. Hlasovat bude možné pomocí speciálních anketních boxů, umístěných přímo v kavárnách.

Alice Brzoňová

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 30.9.2012 10:27 | karma článku: 9,16 | přečteno: 657x