Tae-bo není jen cvičení, ale i filozofie

Rychlá hudba dosahující až 175 úderů za minutu, kopy, údery a mnohé další pohyby z různých bojových umění. To je tae-bo – sport, který si v posledních letech oblíbilo mnoho lidí.

Martina Zábranská poedcvieuje polohu cross punchFoto: Archiv Martiny Zábranské

Tae-bo představuje dynamické cvičení, které kombinuje prvky zejména boxu, karate, ale čerpá  z tance. Přestože toto intenzivní cvičení pomáhá tvarovat postavu a zlepšovat kondici, jeho účinky se neodrážejí jen na lepší fyzičce. „Tae-bo má i svou filozofii. Upevňuje vůli, mění postoj ke stresu a problémům každodenního života. Trenéři se dělí v úrovních obtížnosti podle barev omotávek - červené, modré a černé -, které mají na rukou. S každou z omotávek se pojí odlišná ideologie, kterou trenér cvičícím předává,“ vysvětlila trenérka tae-ba, Martina Zábranská.

V 70. letech tae-bo vyvinul mistr bojových umění a fitnessový guru, Billy Blanks, a již od konce 90. let se začaly rozrůstat řady příznivců tohoto cvičení. To, že počet zájemců stále přibývá, trenérka Zábranská jen potvrdila: „Zájemců o tae-bo je opravdu hodně. Za týden mi tréninky projde i čtyři sta lidí.“ Důvod takového zájmu trenérka vidí zejména v tom, že u tae-ba neexistují sestavy, které by si lidé museli zapamatovat. „Navíc se cvičí proti zrcadlu, takže se člověk učí řídit své tělo, soustředí se jen na sebe, a posiluje si tak i sebevědomí,“ dodala.

Tae-bo si chválí i ti, kteří jej praktikují. „Tae-bo mi přináší uvolnění po náročných dnech. Čerpám z něj novou energii a krásně zpevňuje tělo. Taky si myslím, že bych se díky němu dokázala jakžtakž ubránit, kdyby mě někdo napadl,“ vyjmenovala přínosy Šárka Bártová, která tae-bo cvičí už tři čtvrtě roku.

Z velké části však tae-bo vykonávají spíše ženy. „Mužů tu máme asi jen pětinu,“ přiznala trenérka Zábranská. I přesto se nedá říct, že by pro muže tento sport byl zcela nezajímavý. „O sportu, jakým je tae-bo, bych zauvažoval už jen proto, abych si zlepšil kondici. Dřív jsem hodně hrával fotbal a šermoval, takže mi pohyb momentálně chybí,“ připustil student Vojtěch Kučera.

Daniela Vajbarová

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 2.10.2009 15:40 | karma článku: 9,95 | přečteno: 2145x