Svoboda projevu je to, co mladé ostravské umělce žene dopředu

Devět mladých výtvarníků představí návštěvníkům brněnské galerie G99 umělecká díla, která se vymykají běžným standardům.

Brno – Výstavu s názvem Next Wave mohou návštěvníci od zítřka zhlédnout v brněnské galerii G99 v Domě pánů z Kunštátu. Současní, ale i bývalí studenti Fakulty umění Ostravské univerzity vystaví mnohdy kontroverzní malby, instalace a videa na měsíc a půl.

„Práce se vyznačují silnou dávkou obrazotvornosti, nečekaných příběhů a ironických gest. Silně poukazují na expresivní a emoční formy,“ představil umělecké výtvory organizátor výstavy František Kowolowski. Tvorbu umělců Pavla Dvořáka, Milana Hajdíka, Juraje Jakubčiaka, Pavly Malinové, Josefa Mladějovského, Tomáše Motala, Kamily Rýparové, Barbory Tiché a Jana Vytisky

vybral Kowolowski proto, že jejich díla jsou výjimečná a tito studenti tak vynikají nad ostatními umělci ostravské fakulty umění. „Výtvory těchto studentů jsou neopakovatelné právě díky neadekvátnosti v rámci jejich umělecké tvorby,“ vysvětlil.

Slova organizátora potvrzuje i pravidelná návštěvnice a milovnice moderního umění Kateřina Motalová, která se na výstavu chystá. „Mladé začínající umělce jsem si oblíbila, protože se neřídí převažujícími

uměleckými styly a místo toho se snaží o svůj vlastní osobitý projev. Každá taková výstava mě vždy překvapí něčím novým a nečekaným,“ prozradila Motalová a doplnila, že si nenechá ujít žádnou brněnskou přehlídku začínajících výtvarníků.

Výstava Next Wave překvapí návštěvníky svou různorodostí. Ve výtvorech se projevuje hravost a nezávaznost, někdy až kýčovitost. Velká část děl je temná, depresivní, téměř morbidní, ale všude mohou návštěvníci pozorovat snahu autorů o humánní odpovědi na aktuální problémy.

Výstavu nové generace ostravských umělců si mohou zájemci prohlédnout do třicátého května. Galerie je nově otevřena každý den kromě pondělí od deseti do šesti hodin odpoledne. Základní vstupné činí šedesát korun, studenti a důchodci zaplatí třicet. „Organizátoři výstavy museli zrušit obvyklé středeční vstupy zdarma,“ uvedl ředitel galerie Rostislav Koryčánek. Důvodem jsou podle něj neustále rostoucí provozní náklady výstav a skutečnost, že galerii lidé navštěvovali především ve středu, kdy byl vstup zadarmo.

Romana Hrbková

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 13.4.2010 16:00 | karma článku: 8,10 | přečteno: 2066x