Studenty trápí nedostatek brigád

Přivydělat si nějaké peníze nemusí být v současné době pro studenty zrovna lehké. Personální agentury nabízejí mnohem méně pracovních míst, než ve srovnání s koncem minulého roku.

Nabídka brigád není prílis pestrá.Foto: Ondrej Janku

Brno- Zájemci, kteří hledají přivýdělek přes personální agentury, mají v poslední době smůlu. V nabídce agentur totiž není skoro žádná brigáda k nalezení. Když už se nějaká objeví, většinou je okamžitě obsazena, zůstávají jen ty nepříliš finančně zajímavé nabídky. Například Agentura Nabrigadu.cz nabízí noční doplňování zboží nebo úklid, výdělek však dosahuje jen o něco málo více než padesát korun hrubého. „Nikde teď nepracuji, každý den se dívám na internetové stránky agentur, ale bohužel se mi nedaří nic kloudného sehnat,“ řekl student Jan Bartoš. Větší šanci na získání brigády mají studenti, kteří se v agenturách zapíší do aktuálního seznamu brigádníků. Pokud přijde nová nabídka, pracovníci agentur obvolávají ty, co se zapsali.



Přivýdělek se dá najít i jinde



Studentka Dana Eliášová si přes agenturu našla práci jako pokladní. Když později nemohla sehnat novou brigádu, začala pracovat přímo v supermarketu. „Zkoušela jsem se ptát na prodejnách. Na dohodu o pracovní činnosti mě vzít nechtěli, tak jsem nastoupila na poloviční úvazek. V takovém případě však studenti musí počítat s tím, že budou muset měsíčně odpracovat určitý počet hodin. „Se školou to snad skloubit půjde, ale pracuji teprve od minulého týdne, takže zatím to nemám vyzkoušené,“ popsala Eliášová.
Janu Bartošovi by ale tento způsob práce nevyhovoval. „Raději jsem si směny plánoval podle svého volného času nebo chodil třeba jen jednou za dva týdny,“ vysvětlil.



Slabší období v roce a finanční krize



Důvodem nedostatku brigád je tradičně slabší období v roce, na menší nabídce se promítla i finanční krize.„Firmy mají v zimních měsících nižší výrobu, finanční krize letos tento stav ještě prohloubila,“ shodli se ředitel agentury Sodat Milan Košdy a Hana Hásová z agentury Nabrigadu.cz.


Zájem o dočasnou pracovní výpomoc je velmi malý. Svou roli hraje podle Kamila Grunda z agentury Sodat i fakt, že české firmy v podstatě nevyrábí, pouze vyprodávají sklady. „Většina firem obsazuje pozice brigádníků svými kvalifikovanými zaměstnanci, pro které nyní není práce. Situaci zhoršují i zahraniční pracovníci propuštění z velkých koncernů. Jsou ochotni dělat cokoli, jen aby si vydělali na životní minimum,“ dodal Grund.



Více brigád bude možná už na jaře



Není možné jednoznačně říct, kdy se situace zlepší. Podle Košdyho se agentura Sodat snaží získávat nové klienty z řad firem a rozšířit nabídku brigád o nové obory. „Celosvětové dění však nějakému překotnému obratu nenahrává. V návaznosti na sezónních pracích se podmínky pravděpodobně změní na jaře a v létě, “ vysvětlil.
Hana Hásová z agentury Nabrigadu.cz očekává, že brigád by mohlo být víc už v dubnu, kdy se ve firmách rozjede výroba.


 

Ondřej Janků

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 23.3.2009 13:00 | karma článku: 13,99 | přečteno: 1598x