Studenti začali v čajovně shromažďovat hrnečky a hliník

Ve Sluneční čajovně na Masarykově univerzitě si mohou studenti půjčovat hrnečky, které poslouží místo kelímku z automatu na horké nápoje. Také mohou snadněji začít recyklovat hliník. Sníží tak svou produkci odpadu a pomohou životnímu prostředí.

Alžbeta Šimcíková predstavuje koš na hliník a první darovaný hrnecek. Žaneta Gregorová

Brno – Studenti i zaměstnanci Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity si mohou od letošního března vypůjčit ve Sluneční čajovně hrnečky za desetikorunovou zálohu. Ty mají nahradit hnědé kelímky z nápojových automatů.

„Tím, že se používají jednorázové plastové kelímky, vzniká příliš mnoho odpadu,“ vysvětlila autorka nápadu, studentka environmentalistiky Alžběta Šimčíková. Doufá, že si mnoho lidí bude hrnky v čajovně půjčovat hlavně proto, že nechtějí používat kelímky na jedno použití, ale ani si nechtějí nosit hrnečky vlastní. Úspěch akce záleží na účasti studentů, kteří mohou starší hrnečky s uchem přinášet do čajovny v průběhu března.

Současně začal i sběr hliníkového odpadu, který bude sama autorka z čajovny odnášet do sběrny kovů. Podle Šimčíkové většina studentů hliník nerecykluje, protože se shromažduje velmi pomalu, a protože lidé neví, jak s ním dál naložit. ,,Mnohdy tak končí ve směsném odpadu,“ upřesnila.

Tyhle novinky chtěla Šimčíková dostat do povědomí studentů hlavně prostřednictvím e-mailu všem studentům fakulty. Vedoucí katedry environmentálních studií Zbyněk Ulčák však rozeslal oznámení pouze studentům environmentalistiky. ,,Nikdy jsem neposlal sdělení podobného typu celé fakultě,“ uvedl Ulčák. Technicky by to možné bylo, ale Ulčák si není jistý, zda by to ostatní studenti považovali za důležité. ,,Myslím si, že příliš časté bombardování podobnými oznámeními nevzbudí zájem o problematiku, spíše naopak,“ upřesnil ještě.

Nápad s hrníčky Ulčák schvaluje, ale na sběr hliníku v čajovně má jiný názor. Nemyslí si totiž, že by prostor fakulty měl sloužit jako sběrný dvůr. ,,Výroba hliníku je energeticky velmi náročná, proto je dobré jej recyklovat. Věci by se ale měly dávat na místa k tomu určená. Vzbudí se tím totiž i zájem zjistit si, kde se hliník dá v Brně recyklovat,“ dodal Ulčák. Autorka projektu však plánuje své nápady propagovat také formou letáčků a oznámeními v různých médiích. Zatím totiž stojí na poličce v čajovně za Krmítkem pouze jediný hrneček.

Žaneta Gregorová

 

Redakce Stisku se omlouvá za chybu v nahrávce. Nejedná se o Fakultu environmentálních studií, ale Katedru environmentálních studií.

 

Autor: Stisk Studentský deník | středa 3.3.2010 14:00 | karma článku: 5,85 | přečteno: 985x