Sportovní šerm zažívá renesanci

Nový rozkvět zažívá sport, kterému se lidstvo odedávna obdivuje. Sportovní šerm je elegantní alternativou cvičení pro muže. Mohou se mu věnovat také v Brně, tréninky nabízí Sokol Židenice.

Serm je zajimavou sportovni alternativou pro muze, ale na trenincich jsou vitany i zenyVeronika Faltova

Sportovní šerm znovu vstupuje do módy. Vyhledávají jej ti, kteří i u sportování chtějí vypadat šarmantně, a zároveň se necítí dobře na hodinách tance. „V šermu jsem našel všechny ideály, které jsem při výběru sportu hledal. Šerm je totiž současně akční, bojový sport i elegantní podívaná, “ uvedl začínající šermíř Tomáš Černohous.

Brno - Zatímco fitness centra lákají ženy na nová indoorová cvičení typu Zumba, FitBall či Port de Bras skoro každý měsíc, nabídka halových sportů pro muže stagnuje. Sportuchtivým jedincům mužského pohlaví nezbývá, než vsadit na florbal, volejbal a obdobné tradiční sporty. Výjimkou je spinning, jehož tréninků se účastní ženy i muži. Jinak se ale zdá, že v mužském světě sportu stále platí, že cvičení rovná se kolektivní běhání venku za míčem.

Vyhledávaným mužským sportem se však v současnosti stává šerm. Hodina šermování je navíc několikrát levnější, než lekce moderních cvičení pro ženy. Nová ženská cvičení totiž mívají svou autorizovanou značku – předcvičovat je mohou jen lektoři, kteří mají akreditaci od centra specializujícího se na výcvik cvičitelů onoho sportu. Z lekcí se pak stává spíš módní a komerční záležitost. V Brně tak například hodina Zumby vychází průměrně na sto dvacet korun. Za rok šermování pod brněnským Sokolem zaplatí studenti necelých devět set korun, přičemž navštěvují dvě lekce týdně. Mladiství docházející na šerm celý rok dvakrát týdně tedy zaplatí za lekci zhruba deset korun, dvanáctkrát méně než ti, kteří by ve stejné intenzitě docházeli na Zumbu. Cena šermování je výhodná proto, že tréninky jsou zdarma, devíti sty korunami se přispívá na členský poplatek Sokolu. „Může se zdát, že šermování je skoro zadarmo, jenže to, co šermíř ušetří za tréninky, bude muset později vložit do vybavení,“ upřesnil Černohous.

Začínající šermíř si vystačí se švihadlem, později s rukavicí a silným rolákem. Ke zbrani se dostane zhruba po páté lekci. Jak uvedl Arnošt Sedlák, hlavní trenér židenického Sokolu, naprostým základem sportovního šermu je cvičení nohou. „Hlavně zpočátku věnujeme nohám velkou pozornost. Cvičí se série posunů, odsunů a zejména výpad,“ vysvětlil trenér.

Později šermíř volí mezi fleretem, kordem či šavlí. Zbraně se liší hlavně tím, zda se jimi seká či bodá, a na které části těla je povoleno útočit. Podle Sedláka přicházejí první výrazné investice zhruba po roce. Šermíř by si měl kromě zbraně obstarat masku, speciální blůzu, kalhoty a vodivou vestu, dále rukavice a osobní elektrickou šňůru. Šermířské utkání se totiž v moderní době neobejde bez elektrické energie. Utkání bývají tak rychlá, že by rozhodčí nestačili sledovat zásahy. Proto elektrické zbraně po kontaktu se soupeřem pošlou signál počítači, který zásah oznámí.

Sport, jenž je i součástí moderního olympijského pětiboje, si mohou v Brně zájemci vyzkoušet na trénincích Sokolu Židenice http://sermzidenice.gringo.cz/nabor.htm nebo Sokolu Brno I http://serm-brno.cz/?nadpis=Oddil_%9Aermu_SBI&ids=1.

Veronika Faltová

Související článek naleznete na: http://stisk.blog.idnes.cz/c/130526/Nejdulezitejsi-je-trpelivost-rika-trener-sermu.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 26.3.2010 17:34 | karma článku: 5,48 | přečteno: 1137x