Sleva? Mámo, kup to

Proč Čechy nezajímá kvalita potravin, které konzumují? Mražené kostky másla, chléb, který neviděl kvásek ani z rychlíku, pangasius plný rtuti. Lidé si nechají líbit i uzenářské výrobky takřka bez masa.

Češi v podstatě nakupují vše, co je zrovna v akci, aniž by si prostudovali údaje na obalu, anebo zauvažovali nad následky, které takové stravování přinese jejich tělesné schránce. Ne, rozhodně ji nezvelebí. Zvýšený cholesterol, nadváha či obezita jsou ještě ty optimističtější scénáře. Nikoliv bez důvodu je v České republice každoročně diagnostikováno přes osm tisíc nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Nutno říct, že za poslední dva roky si lidé více všímají alespoň země původu daného výrobku. Podle průzkumu, který si nechala zpracovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, je to však jen něco málo přes šedesát procent lidí, kteří preferují české výrobky. Množství těch, kteří vyhledávají nákupy ve slevě, od roku 2005 mírně stouplo – necelých sedmdesát procent dotazovaných dává přednost koupi výrobku v akci a doslova takové výrobky vyhledává.

Co se musí stát, aby lidé nad skladbou svého nákupního koše a potažmo nad skladbou jídelníčku začali více uvažovat? Nedávné aféry s přebalovanými sýry a umělým prodlužováním data spotřeby, zdá se, učinily nakupující obezřetnějšími. Jen za první dva měsíce roku 2012 dorazilo na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci 711 podnětů k provedení kontroly. Že by se v tomto směru blýskalo na lepší časy?

Ředitel potravinářské inspekce Jakub Šebesta deklaroval, že stojí o poučeného a sebevědomého spotřebitele. Já se ptám, kde ho vzít? Nebylo by na škodu, kdyby ministerstvo školství zauvažovalo nad zavedením zbožíznalství a nauky o potravinách jako povinného předmětu. Jíme přeci všichni. Na příručce k takovému předmětu by se snad, na rozdíl od té k sexuální výchově, úředníci shodli. Kvalitní stravování je investicí do budoucna. Jestliže tohle nechápou rodiče, je potřeba, aby to jejich dětem vysvětlil někdo jiný. Protože co se v mládí naučíš…

Michaela Rabasová

 

Přečtěte si také srovnání tří fastfoodů na Hlavním nádraží v Brně:

http://www.munimedia.cz/prispevek/okurka-dva-druhy-zeli-a-tatalka-aneb-hamburger-na-hlavaku-2539/

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 6.3.2012 21:04 | karma článku: 18,43 | přečteno: 1455x