S kratší trasou cena jízdenky neklesá, ale roste

České dráhy mají poněkud zajímavou cenovou politiku. Konkrétně se mi jedná o trasu mezi Brnem a Prahou, která vede přes Českou Třebovou. 

Člověk by čekal, že s ubývajícími kilometry bude v dalších stanicích cena jízdenky klesat, opak je ale pravdou. Vysvětlení je pro mě jasné: to aby vlaky konkurovaly žlutým autobusům Student Agency. 

Pokud chce jet Brňan vlakem do Prahy, má nesmírnou výhodu oproti dalším stanicím na trati, kde vlak staví. Nezáleží na tom, jestli se jedná o rychlík nebo mezinárodní vlak. Cena bude pro obyvatele jihomoravské metropole vždy nižší, než pro cestující z dalších měst na první polovině trati.

Klasická jízdenka z Brna do Prahy stojí 210 korun. Cestující z více než sto kilometrů vzdáleného Ústí nad Orlicí zaplatí ovšem 213 korun. Jsou to pouze tři koruny, které člověk v tomto případě oželí. U měst blíže Brnu už se koruna ke koruně nasbírá a výsledkem je, že ze Skalice nad Svitavou pár desítek kilometrů od Brna stojí lístek do Prahy 296 korun. Při zpáteční je rozdíl oproti jízdence z Brna dokonce 130 korun.

Logika mi říká, že čím se člověk blíží k cílové stanici, zkracuje se nejen čas jízdy, počet kilometrů, ale také cena. U Českých drah je očividně situace jiná. Navíc se ani o možnosti cestovat levněji zakoupením lístku z Brna do Prahy nikde nezmiňují, ačkoliv by měla být nabídka nejnižší ceny jejich povinností.

Levnější jízdné z Brna přece jenom důvod má. Do Prahy nemusí cestující jet pouze vlakem, ale také třeba autobusem. Neváhal jsem proto a podíval se, kolik zaplatí člověk u Student Agency. Jaké bylo pro mě překvapení, když jsem zjistil, že cena trasy z Brna do Prahy byla taktéž 210 korun. Na náhody nevěřím a záměr levnější lístek musí mít.

Máme tu tedy strategii Českých drah v podobě konkurence autobusové dopravy. Jmenovitě jde o Českými dráhami nenáviděnou společnost Student Agency. Co na tom, že další cestující mají cenu mnohem vyšší, i když jedou kratší trasu. Aspoň doplatí ty ztráty a neznalost nikoho neomlouvá. U Student Agency jsem si takové zákeřnosti nevšiml, aby lidé jedoucí z Jihlavy do Prahy zaplatili za jízdenku více.   

 

Více si můžete přečíst na www.munimedia.cz

Marek Osouch

Autor: Stisk Studentský deník | středa 19.11.2014 20:43 | karma článku: 16,08 | přečteno: 755x