Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Respekt k našim klientům je důležitý, říká pracovník protidrogového centra

Petr Blažek pracuje v kontaktním centru pro drogově závislé. Životní styl svých klientů neschvaluje, ale ani ho neodsuzuje. Důležité je podle něj vytvořit si s nimi vztah založený na důvěře.

Brno – Heslem Společnosti Podané ruce je „na cestě ke svobodě“. Pracovník brněnského kontaktního centra pro drogově závislé Petr Blažek je jedním z lidí, kteří stojí na samém počátku této cesty.

Jak byste popsal Podané ruce?

Je to obecně prospěšná společnost, která vznikla, aby pomohla lidem bojujícím se závislostmi. Věnujeme se závislostem na nelegálních drogách, gamblingu či uživatelům alkoholu. Postupně se náš záběr ještě rozšířil a provozujeme také nízkoprahová zařízení pro děti a mládež či vzdělávací centrum.

Můžete blíže představit jednotlivé programy Podaných rukou?

V Brně kromě kontaktního centra provozujeme také terénní programy nebo terapeutické centrum pro lidi, pro které je vhodnější ambulantní léčba než péče v pobytovém zařízení. Dále je tu služba primární prevence, ti se věnují dětem a mládeži, působí na školách a mají poradnu pro rodiče. Také pracujeme se závislými lidmi, kteří jsou ve vězení a nebo z něj nedávno odešli.

Pomáháte také lidem, kteří bojují se závislostí, vrátit se do normálního života?

Ano, v Brně máme centrum, které nabízí zázemí pro lidi, kteří zrovna vyšli z léčebny. Lidé, kteří se po ukončení léčby vrací zpátky na ulici, mohou být více ohroženi tím, že se znovu vrátí k drogám. Pomáháme jim postupně se začlenit, nabízíme jim takový polštář, který jim ulehčí návrat zpátky do běžného života.

Také poskytujeme možnost pracovní terapie pro ty, kteří se snaží dostat ze závislosti a nemají možnost si vydělat peníze. Ti vyrábí v dřevařských dílnách náboženské ikony.

Pracujete v kontaktním centru. Co se děje tam?

Je to taková nízkoprahová možnost, jak se k Podaným rukám dostat, určená pro uživatele nelegálních drog. Ti k nám přicházejí, mluví s námi a my se snažíme přijít na to, jak jim nejlépe pomoci a jaké služby dále doporučit. Naším hlavním úkolem je co nejvíce snížit jak riziko, kterému se klient vystavuje, tak i omezit škody, které by on mohl způsobit svému okolí a společnosti.

Jaké služby u vás konkrétně nabízíte?

Například vyměňujeme použitý injekční materiál za čistý, abychom omezili zdravotní rizika, která plynou z opakovaného užívání jehel. Zároveň tím klienty motivujeme k tomu, aby stříkačky nikde neodhazovali, ale nosili nám je zpátky. Nabízíme i možnost drobného ošetření.

Příchozí u nás také mohou použít sprchu, případně internet a telefon. Velkou část našich klientů tvoří lidi z ulice, kteří podobné možnosti nemají normálně k dispozici.

Provádíte i terapeutickou činnost?

U nás v kontaktním centru spíše poradenskou, tam nemáme přímo ambice léčby. V kontaktní místnosti se většinou snažíme klienty motivovat ke změně. Tento proces však nemá pevně danou strukturu. Člověk tam může přijít, aniž by chtěl něco konkrétního, může s námi jen chvíli posedět.

Naším úkolem je s ním navázat vztah. Jsme pro naše klienty většinou na pomezí mezi nimi a různými sociálními institucemi, takže u nich chceme vyvolat důvěru v nás a tedy i ve společnost. My samozřejmě jejich životní styl neschvalujeme, ale to neznamená, že je odsuzujeme. Důležitým aspektem naší práce je respekt k jejich svobodné vůli.

Kolik lidí do kontaktního centra chodí?

Mezi desátou a čtvrtou hodinou máme otevřeno pro neobjednané klienty. Těch za den přijde průměrně kolem čtyřiceti. Možná to nevypadá, jako moc, ale je to hodně práce. Minimálně dvacet z nich využívá čas v kontaktní místnosti a zůstanou hodinu, což je takový náš časový limit pro jednu návštěvu. A pak jsou tu ti další, kteří přišli na výměnu nebo na ošetření. Nejvíce lidí nám pak chodí k zimě, kdy přichází lidé z ulice, kteří to mají nejsložitější.

Udržujete kontakty s lidmi, kteří z vašeho centra odešli na další léčbu, případně svou závislost překonali?

Takoví lidé určitě jsou, ale málokdy s námi zůstávají v kontaktu. Myslím, že pro ně kontaktní centrum není dobrá vzpomínka. Mají ho spojené s dobou, k níž se nechtějí vracet, když se jim povede obrátit svůj život jiným směrem.

Nedávno za námi přišel bývalý klient, který měl relaps (po vyléčení závislosti znovu užil drogu pozn. red.). Bylo na něm vidět, že se mu u nás nelíbí. Připadal si u nás zle, protože po tom všem, co dokázal, je to pro něj velký krok zpátky. Domluvili jsme se s kolegy z poradenského centra s trochu vyšším prahem, že ho vezmou k sobě. Prý se mu tam podařilo úspěšně na léčbu navázat.

Od koho získáváte peníze na chod kontaktního centra?

Stát nám přiděluje dotace skrze ministerstva, Radu vlády pro koordinaci drogové politiky a přes krajskou a městskou správu. To jsou organizace, které mají zájem na tom, aby se drogová problematika nějak řešila, takže v podstatě pracujeme na jejich zakázku. Není to klasický byznys model, ale zjednodušeně řečeno to stojí na tom principu.

Mohou na vaši činnost přispět i obyčejní lidé?

Samozřejmě přijímáme dary, ale protidrogové služby v tomto ohledu nejsou moc atraktivní. Každopádně asi před rokem se objevil jeden pán se synem, kteří se přes nějaké přátele dozvěděli o člověku, jemuž jsme pomohli. Darovali nám tehdy několik desítek tisíc korun na služby, které se zabývají léčbou. To bylo hodně sympatické.

Co vás přimělo se věnovat oboru protidrogových služeb?

Někteří lidé se k této práci třeba dostanou proto, že je problematika drog určitým způsobem fascinuje nebo k ní mají nějaký osobní vztah. To jsem já nikdy neměl, vždy jsem si od ní dokázal udržet takový vnitřní, profesní odstup. Ve své práci se snažím vidět hlavně pozitiva. Vím, že se určitým způsobem podílím na zlepšování životů ostatních lidí, že je dělám šťastnějšími, a to mi dává motivaci.

 

Petr Blažek vystudoval sociální pedagogiku na Pedagogické fakultě v Brně. Ve Společnosti Podané ruce pracoval dříve jako dobrovolník v terénních programech, v minulosti působil také v Diecézní charitě Brno. V Kontaktním centru Vídeňská je zaměstnán čtyři roky.

Autor: Tadeáš Burger

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 14.5.2015 0:00 | karma článku: 8,42 | přečteno: 186x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 252x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 165x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 133x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 142x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Dozorce v ruské věznici se podařilo osvobodit, útočníci jsou po smrti

16. června 2024  10:25,  aktualizováno  11:08

Dva dozorce, které v sobotu drželi muži ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12

Více než tři promile alkoholu nadýchal řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s vlakem na...

Bez publika a nápovědy. Biden a Trump dohodli pravidla televizní debaty

16. června 2024  10:02

Kampaně Joea Bidena a Donalda Trumpa se shodly na pravidlech pro první televizní debatu před...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com