Rekonstrukce bitvy u Slavkova se letos zúčastní přes tisíc vojáků z třinácti zemí

Válečná atmosféra, tisíce vojáků i pietní akt na Mohyle míru. Města a obce na území slavkovského bojiště si letos připomenou 213. výročí události spojené s bitvou u Slavkova. Novinkou se letos stane netradiční vítězství Rusů.

Brno – Událost, která před 213 lety změnila nejen život místních obyvatel, ale i mapu Evropy letos připomene více než třicet akcí. Uskuteční se v dotčených městech a obcích na slavkovském bojišti a jeho okolí od 30. listopadu do 2. prosince, sdělili dnes organizátoři na tiskové konferenci. Sérii vojensko-historických akcí zahájí v Brně 24. listopadu průvod Napoleonovo vojáků. Brno pak zažije vojenský pochod ještě jednou. 

Vrcholem čtyřdenní připomínky bude velkolepá bitevní ukázka pod kopcem Santon u obce Tvarožná za účasti více než tisícovky vojáků v dobových uniformách, šedesáti koní a patnácti děl. Novinkou tohoto roku je, že jednu z fází bitvy vyhrají netradičně Rusové. „Bitva u Slavkova je natolik bohatá na děj, že se vybírá pouze nějaká část bitvy, a tu ztvárníme. Letos se chystáme postavit úvodní část bitvy, kdy ne že spojenecká vojska vyhrají, ale donutí francouzská vojska ustoupit,“ říká Richard Klimovič, který má na starostí ruskou armádu. 

V sobotu 1. prosince čeká na návštěvníky Slavkova u Brna unikátní noční bitevní ukázka v zámeckém parku. Program na zámku odkazuje zejména na události předcházející vítězství Napoleona a následného života na zámku. Centrum města se promění na historický jarmark. O tom, jak prožívali Napoleonovo tažení Evropou obyčejní vojáci, vypráví návštěvníkům příběh rakouského dělostřelce z Jižní Moravy, Jana Nepomuka Prokeše. „V pátek 30. listopadu jeho osud představí první díly nově natáčeného seriálu Moravské Elegie. Následně tak bude možné sledovat bitevní ukázku v zámeckém parku jeho optikou,“ říká starosta Slavkova Michal Boudný. 

V Křenovicích se uskuteční tradiční vojensko-historický program, který nabízí ukázky z polní nemocnice a jezdeckých jednotek. Na Žuráni se vpodvečer rozhoří Jiříkovické ohně. Připomínka bitvy u Sokolnice se odehraje v neděli 2. prosince v místním zámeckém parku.

Napoleonovský víkend končí pietním aktem u Mohyly míru na Prateckém návrší, kde návštěvníci uctí památku padlých vojáků, kterých podle odhadů na bitevním poli i v provizorních lazaretech zemřelo přes třicet tisíc. „Touto rekonstrukcí střetu nechceme oslavit Napoleonovo vítězství, ale připomenout bitvu a události kolem ní, které připravily o život tisíce lidí,“ říká mluvčí Slavkova Veronika Slámová. 

Mariya Ostrenko

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 24.11.2018 20:33 | karma článku: 18,92 | přečteno: 471x