Putin obrátil žert v realitu

Generace od generace je tolerantnější vůči homosexuálům. Jsou však státy a oblasti, kde je stále pojem gay brán za úchylku a proti přírodě. Všechno pak může změnit jeden nevinný žert dvou komiků.

V posledních letech se gayům dostalo práv, o která dlouhá léta usilovali. Irčané i přes silně katolickou kulturu jednoznačně odsouhlasili v referendu sňatky osob stejného pohlaví. Irsko se tak přidalo k několika málo zemí (převážně západní) Evropy, které schvalují práva gayů a lesbiček. Mezi ně patří Island, Dánsko, Norsko, Švédsko, Finsko, Francie, Lucembursko, Nizozemsko, Belgie, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko a Spojené království. V Německu je registrované partnerství posíleno o právní normy a v jednání je nyní legitimizace manželského svazku.

Rusko však s východní Evropou sveřepě brání postoj diskriminující veškerá práva gayů a lesbiček, kromě sexu mezi osobami stejného pohlaví. Ústřední postavou zastávající konzervativnější pohled na homosexualitu je ruský prezident Vladimír Putin, který od svého neprůstřelného postoje ustoupil jen jedinkrát, v době Olympiády v Soči.

Všechno však může změnit žert ruských komiků. Vovan a Lexus napálili Eltona Johna, když se vydávali za Vladimira Putina a slavného zpěváka pozvali na schůzku, kde by si promluvili o humanismu a právu homosexuálů.
 

Po na první pohled neškodnému vtípku však prezident Putin reagoval na úrovni zkušeného a obratného politika a vzkázal Eltonu Johnovi, že se s ním rád setká a o dané problematice si promluví.

I přes jasný politický záměr však svítá ruským homosexuálům naděje, že se věci pohnou v jejich prospěch. Rusko by tak například následovalo kroky Spojených států, kde nejvyšší soud 26. června legalizoval homosexuální sňatky ve všech státech. Toto rozhodnutí mimojiné odstartovalo vlnu duhové mánie na sociálních sítích, kde lidé (včetně známých osobností) symbolicky podpořili rovnoprávnost homosexuálům zabarvením profilových fotek do duhových barev.
Jan Singer

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 4.10.2015 18:47 | karma článku: 9,22 | přečteno: 725x