Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jste nepřišli na ples?

Vlahý jarní večer. Sál naplněný k prasknutí, všichni se pohupují do rytmu kapely. Tak přesně takhle první Májový ples Fakulty sociálních studií nevypadal.

Navzodry ocekávání ples navštívilo málo studentu.Anna Fajkusová

Dívčí záchody zejí prázdnotou, což je na plese nevídaný jev. Májově laděné plakáty s tulipány ohlašující bál působí v kontrastu s oblohou jako výsměch. Možná, že provazy deště a hluboké kaluže v brněnských ulicích způsobily strach o páskové botičky a bílé lemy šatů. Snad proto zůstaly tanečnice raději sedět doma, než aby podpořily první ročník Májového plesu Fakulty sociálních studií v židenickém Dělnickém domě. Ale počasí pod psa nemohlo být jedinou záminkou proč nepřijít. Málo lístků se prodalo už v předprodeji. „Třeba Vláďa nepřišel proto, že nesehnal šaty,“ vysvětluje jedna ze studentek.

Poloprázdný parket je slabé slovo, využita je tak dvacetina. Za to intenzivně. Nikdo nevypadá, že by mu nízká účast dělala starosti, tedy s výjimkou organizátorů. „Chtěli jsme udělat to, co na Fakultě sociálních studií chybělo, tedy ples v oblecích,“ krčí rameny David Plaček. I přes nákladnou kampaň přišla jen hrstka lidí. „Počítali jsme se sto padesáti návštěvníky, přišlo jich asi padesát. Sál je přitom koncipovaný i na čtyři sta lidí. Museli jsme kvůli tomu odříct kapelu,“ přidává se posmutněle Roman Pačka, další z organizátorů.

Přestože ztrátu budou organizátoři proplácet ze svých kapes, neklesají na mysli. „Prosím lidi u baru, aby se na pět minut vzdali alkoholu a přišli za námi na parket,“ ozývá se z reproduktorů vedle pódia. Začíná tu první soutěž. Páry tančí kolem do kruhu postavených židlí, a když hudba ztichne, musí se co nejrychleji posadit. Na koho židle nezbude, jde z kola ven. Sálem se nese smích a zvuk trhajících se silonek. I po skončení hry zůstává většina lidí v sále tančit. Počet lidí se tak přehoupl z místnosti do místnosti v neprospěch baru. Asi poprvé za večer.

DJ zatím pouští klasické zábavové hity. Scatman, Asereje. Každý se pokouší vybavit si sestavu, kterou na základní škole odkoukal od sličných Španělek. Na dívkách je vidět, že si na dnešním večeru daly záležet. Navzájem si komentují blýskavé šaty, rukavičky a náhrdelníky. Vedle v kuřáckém koutku studenti bezpečnostních a strategických studií diskutují, jak složit výbušninu. „Přednášející nám to tuhle vysvětloval na hodině extremismu,“ rozhazuje rukama jeden z nich.

Na řadu přichází další soutěž. „Všichni si vezměte balónek a přivažte si ho ke kotníku,“ vyzívá moderátor. „Jenže tenhle, bez šňůrky, ti bude pěkně na prd,“ dodává jedním dechem směrem k jedné z dívek, která si zklamaně odchází hledat vhodnější. První balónek praská ještě před vyhlášením startu. „Fůj! Diskvalifikovat!“ křičí ostatní soutěžící. Bez ohledu na to však soutěž začíná. Tanečníci v párech se snaží rozdupat balónky ostatním a nakonec vítězí pár, který po prasknutí balónku před začátkem dostal druhou šanci. „Oni si to nacvičili,“ ozývají se nesouhlasné i pobavené hlasy z publika.

S půlnocí přichází zlatý hřeb večera. Tombola. „Prvním vylosovaným číslem je bílá stočtyřicetšestka a vyhrává láhev vodky. Příjemné opití,“ hlásí moderátor. „Korupcia!“ ozývá se z davu. Cena střídá cenu. Cédéčka, alkohol testery, salámy, sem tam nějaká knížka. „Pojď k pódiu, ty vyhráváš Deník mladé Číňanky,“ nabádá moderátor dalšího výherce. „Ale já chci chlast!“ brání se mladík zoufale. První cena je třílitrová láhev zelené. Když si ji jde výherce přebrat, přejí mu organizátoři šťastné chvíle i upřímnou soustrast. Stůl, kam monstrózní láhev putuje, ale vypadá nadšeně.

Po půlnoci se parket opět zaplňuje. Zpívá Michal David a studenti sociálních věd žijí svůj disko příběh. Na parketu se vystřídalo alespoň devadesát procent plesajících. „A na kterém plese se tohle povede,“ ptá se organizátor Pačka. Nejspíš na žádném. Na to, kolik přišlo lidí, je tady zábava nevídaná. A ta přátelská atmosféra! „Chtěl bych tímto apelovat na lidi,“ dodává už podnapilý Pačka, „že ti, kdo nepřišli, jsou kokoti!“ uzavírá a odchází na bar.

Anna Fajkusová

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 7.5.2010 12:00 | karma článku: 5,93 | přečteno: 1238x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 251x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 165x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 133x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 142x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Z výnosů ruského majetku se zafinancuje půjčka pro Ukrajinu, dohodli se lídři G7

13. června 2024  16:23,  aktualizováno  19:14

Lídři zemí skupiny G7 na summitu v Itálii nalezli shodu ohledně využití výnosů ze zmrazeného...

VIDEO: Izraelci používají na libanonské hranici středověký obléhací stroj

13. června 2024  19:06

Na sociálních sítích se objevilo video izraelských vojáků, kteří na útoky přes severní hranici s...

Pilulka na rozdíl od potratů přežila. Nejvyšší soud USA ji odmítl omezit

13. června 2024  17:51,  aktualizováno  18:56

Nejvyšší soud Spojených států jednomyslným rozhodnutím odmítl žádost odpůrců potratů, aby omezil...

Bek naznačil rezignaci, předtím pohrozil pádem vlády. Žádá o peníze do školství

13. června 2024  18:41

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) naznačil rezignaci na svou funkci v případě, pokud by státní...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com