Prázdno v peněžence vyřeší studentská půjčka

Studium na vysoké škole znamená pro mladého člověka nemalé výdaje. Opora a finanční zázemí rodičů nejsou vždy samozřejmostí. Proto někteří studenti řeší financování vzdělání studentskými půjčkami.

Kontokorentni uver student vyridi behem jedne navstevy.Foto: Katerina Vaculikova

Pro získání nižších částek mohou studenti využít kontokorentní úvěr na svém bankovním účtu. Možnost jít na kontě do mínusu se většinou pohybuje okolo dvaceti tisíc korun. Jedinou podmínkou kladenou pro získání půjčky je potvrzení o studiu a doklad totožnosti. Vyřízení je velice rychlé, většinou studentovi stačí jedna návštěva v bance. Výhoda je i v tom, že si žadatel může kontokorent vyřídit u více finančních institucí a do určité doby se mu nestrhávají poměrně vysoké úroky. Bezúročná lhůta trvá zhruba jeden měsíc.

„Přečerpání účtu jsem využila na nákup notebooku. Byla to nejjednodušší a pohodlná varianta, jak jej zaplatit, aniž bych si musela zřídit nevýhodný splátkový kalendář,“ řekla studentka vyšší odborné zdravotnické školy Hana Pěšinková.

Druhou variantou jsou studentské úvěry. V současné době tuto formu získání prostředků na vzdělání nabízí všechny větší tuzemské banky. Nicméně získání částky převyšující sto padesát tisíc korun není úplně snadné. Student musí mít většinou ručitele a spoludlužníka, na něhož by přešly závazky spojené s půjčkou, kdyby žadatel přestal splácet. Oproti kontokorentu jsou zde nižší úrokové sazby. V některých případech banka přezkoumává využití půjčených peněz, tzv. účelovost, a vyplácí je přímo třetí osobě nebo oproti faktuře. V případě finančních problémů je možné vyjednat si nižší splátky, nebo samotnou zapůjčenou jistinu začít splácet až po ukončení studia, ovšem úroky se musí splácet od sjednání úvěru po celou dobu jeho trvání. Dluh musí být splacen do deseti let od uzavření smlouvy. Vyřízení úvěru je zpravidla zdarma a poplatky za vedení, případně pojištění neschopnosti splácet, činí asi padesát korun.

Půjčku si student může sjednat i v nebankovním sektoru, nicméně je nutné dát si pozor na podmínky, za jakých je uzavřena. Přemrštěné nároky by mohly být pro žadatele osudné a vést k soudnímu řízení a exekuci. „Peníze vám dnes půjčí mnoho společností, téměř na dobré slovo. Otázkou zůstává, jak se zachová věřitel, když mu nebudete moci peníze splácet,“ konstatoval finanční poradce Filip Jaroš.

Studentskou půjčku mohou získat studenti od osmnácti do třiceti let, kteří navštěvují vysokou školu, případně vyšší odbornou či střední školu v prezenční formě studia. Pojem student posuzuje každá banka individuálně. U nás je na něj nahlíženo jako na rizikového žadatele navzdory tomu, že systém studentských půjček je ve světě poměrně běžnou praxí. Tato forma získání prostředků na studia je poměrně snadná. V určitém ohledu až příliš. Proto je nutné zvážit všechna rizika, která s sebou nese.

Kateřina Vaculíková

 

Přehled bankovních půjček:

  • Kontokorent                                                            

Česká spořitelna - Student +, Chytrá karta

Komerční banka - Gaudeamus, G2

ČSOB - debet ke kontu Student Plus

GE Money Bank - Flexi kredit

Raiffeisenbank - debet v programu Kompletkonto Student

Poštovní spořitelna - postžiro junior

UniCredit bank - kontokorentní studentský úvěr

  • Vyšší úvěr

Komerční banka - Gaudeamus, G2

Česká spořitelna - hotovostní úvěr

Poštovní spořitelna - úvěr na vzdělání

UniCredit bank - studentská půjčka

 

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 4.5.2009 18:00 | karma článku: 11,02 | přečteno: 2569x