Práci na léto mohou studenti najít už teď

Možnost zajistit si zahraniční pracovní pobyt ve Spojených státech mají studenti vysokých a vyšších odborných škol. Od listopadu spustila Student Agency registraci do programu Work and Travel.

Čtyři měsíce práce a měsíc zábavy a cestování, to je podstata programu Work and Travel, který od listopadu spustila agentura Student Agency. Pro zájemce pořádá také informační přednášky, na kterých se mohou na cokoli zeptat. V Brně se uskuteční 12., 13., 18. listopadu a 10. prosince. Více informací najdou studenti zde. „Čím dříve se student do programu zaregistruje, tím větší je šance, že najde vhodného zaměstnavatele. Navíc při registraci do půlky prosince, nabízíme nižší cenu poplatku,” uvedl marketingový ředitel Student Agency Přemysl Vícha.

Letos se programu účastnila také studentka Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Magda Latalová. „Pracovala jsem od půlky května do začátku září jako plavčík. Z počátku třeba až deset hodin denně, ale postupně, jak přijížděli stále noví a noví studenti, odpracovaných hodin ubývalo,” řekla studentka, která pracovala v Severní Virginii.

Před odletem je nutné vyřídit nejrůznější věci. „Hodně mi pomohli v agentuře. Nachystali veškeré smlouvy, pomohli s hledáním zaměstnavatele a podali podnět k vyřizování víz,” vysvětlila Látalová. Zájemce musí počítat s tím, že p

o podepsání smlouvy zaplatí ve dvou splátkách programový poplatek, což je zhruba dvanáct až sedmnáct tisíc korun. Částka závisí na tom, zda si student najde práci sám, nebo mu ji najde agentura.

V poplatku je však zahrnuté i úrazové a zdravotní pojištění na celou dobu práce. „Lékařská péče je ve Spojených státech velmi drahá. Klient by měl proto uvažovat o zdravotním pojištění s vyšším limitem plnění, tedy s garantovanou vyšší částkou vyplacenou při pojistné události,” poradil mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek. Účastníci programu by si neměli zapomenout sjednat cestovní pojištění na dobu, kdy už nebudou pracovat. „Cestovní pojištění zahrnuje například převoz sanitkou, transport do České republiky i krytí rizik spojených s terorismem,” doplnil Bálek.

Studenti nejčastěji pracují v zábavních parcích, restauracích, obchodech či národních parcích. Výše výdělku, ani počet odpracovaných hodin nejsou omezeny. Účastník programu pracuje průměrně třicetaž čtyřicet hodin týdně. Hodinová mzda se pohybuje v rozmezí sto třiceti až dvě stě třiceti korun.

Audio s Magdou Látalovou si můžete poslechnout zde.

Martina Kynclová

Autor: Stisk Studentský deník | středa 6.11.2013 21:09 | karma článku: 17,74 | přečteno: 1335x