Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J91o25s26e29f 76P42o79t95r

18. 12. 2015 22:52

..Myslím si, že evropské národy jsou tolik promíchané ....

Hlavně byste měl vědět, že evropské národy (ovšem nejen ony) pochází z pra-indoevropského kmene, že doba, kdy se navzájem oddělily se počítá jen v tisíckách let, jak jasně dokazuje jazykové i genetické příbuzenství.

A když už jsme u těch Seveřanů. Staří Švédové před příchodem křesťanství se klaněli a modlili k vysušenému koňskému pyji. To máte také takové podobné objekty ?

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za přínosné zprávy, dodnes jsem netušila, jak takové oslavy mohou vypadat. Moje nevlastní dcera totiž hlásá, že její rodina neslaví vánoce ani jiné křesťanské svátky a to ani narozeniny, ale jen a pouze slunovrat. V jejím podání to znamená, že za těch 16 let, co se známe nikdy nikomu ani nepopřála ani nic nedala. O to radostněji ovšem vždy pár dní před svými narozeninami, případně vánocemi, přijíždí na návštěvy, které ještě ohlašuje předem po telefonu a úžasně dokáže dárky přijímat. Letos si jen tak kradmo posteskla, že potřebuje auto pro jízdu z a do zaměstnání a babička i s tatínkem se pro svoji jedinou vnučku a dceru mohou přetrhnout a desetitisíce jen poletují. Tohle asi se slunovratem asi nemá co dělat.

0 0
možnosti
Foto

Také slavím slunovrat... jsem taková neorganizovaná Pohanka :-)

0 0
možnosti
MD

Neco, co tu jeste snad nebylo. Karma.

0 0
možnosti
RE

Narodil jsem se 21.12., ale oslavujeme to jako zimní slunovrat,prodlužuje se den a už bude jen lépe:) Yule - to zní jako Jul, severský výraz pro Vánoce. Zajímají mě severští bohové, jsou analogií planet a dnů v týdnu.

0 0
možnosti
Foto

sám vnímám chvíli zimní slunovratu jako bych se dodrápal k vrcholu kopce a potom cítím jak cestou s kopce ožívám. U letního slunovratu to už tak intenzivní není. Tudíž i pro jsou vánoce spíš oslavou návratu sluníčka.

0 0
možnosti
MK

Problém je, že dnes se mnozí ohání tím, že křesťané si přivlastnili Vánoce a Velikonoce. Jedny jako oslavy návratu slunovratu a druhé jako svátky jara.

Je zde ovšem jeden problém. Nikdo neví, jak pohané slavili slunovrat a jak svátky jara. Víme, z římských záznamů, že Keltové v prosincové době měli v oblibě obětovat lidi.

Další věcí je , že podle některých je křesťanská tradice Vánoc a oslava Kristova narození reakcí na římský svátek Sol Invictus, zavedený císařem Aureliánem ve třetím století.

Jenže. existují spisy prvních křesťanů, že narození Krista bylo slaveno ještě před zavedením tohoto svátku a to na základě výpočtů vycházejících z narození Jana Křtitele a židovských zvyků.

Velikonoce zase vychází z tradičního židovského svátku Pesachu, posunutého v křesťanské tradici na první neděli po prvním jarním úplňku vzhledem k oběti Krista a jeho významu v křesťanských církvích. Ostatně v listech apoštola Pavla o tom můžete číst.

0 0
možnosti
Foto

Jenže, Ježíš se v prosinci nenarodil, není liž pravda?

0 0
možnosti
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com