Pestrý život vyhazovače v klubu

K práci vyhazovače se dostal přes inzerát. Začínal na jednotlivých kulturních akcích, dnes hlídá v brněnském hudebním klubu Fléda. Práce takzvaného sekuriťáka mu zpestřuje vysokoškolský život.

Měří dva metry a zabíjí pohledem. Ideálnějšího vyhazovače si vedení brněnského klubu Fléda nemohlo přát. Přestože má dvaadvacetiletý David Ripper síly za tři, řeší vše s klidem. K hostům je přátelský, opilecké konflikty diplomaticky analyzuje. Práce hlídače mu umožňuje poznávat nové lidi i společensky žít.

Začínal na kulturních akcích, ale hlídal i na hokeji. Nabídka na práci takzvaného sekuriťáka přišla sama. Přes inzerát jej zaměstnala bezpečnostní firma Čechymen, která má na starost hudební klub Fléda. „Jako security se dostanu na různé kulturní a sportovní události či koncerty,“ vysvětluje David Ripper. První směnu měl loni v říjnu. Od té doby už odpracoval desítky nocí.

 „Práce mi obohacuje vysokoškolský život,“ popisuje student telekomunikace. Nové zkušenosti, noví lidé, nové zážitky. Jak sám říká, není to žádný stereotyp. „Mezi nejzajímavější akce bych zařadil Slovenskou noc, které se zúčastnilo okolo patnácti set návštěvníků. Nezapomenu ani na Mejcup, což je nejprestižnější závod v extrémní formě sportovního lezení, boulderingu, ve střední Evropě,“ vzpomíná Ripper.

Jako vyhazovač se samozřejmě musí řídit celou řadou pravidel. Nejdůležitější je, že nápoje ve skle zakoupené u baru nesmí opustit prostory podniku. Kontrolují se kabelky i batohy, aby se dovnitř nedostalo jídlo, pet lahve či zbraně. „Dnes už se pivo čepuje do plastových kelímků za třicetikorunový poplatek. Ty hosté vynášet mohou, což nám omezilo řadu zbytečných hádek,“ pochvaluje si hlídač příjemnou změnu. K této jednoduché zásadě se pojí plno historek. „Stalo se mi, že se dívka nechtěla své sklenice s drinkem natolik vzdát, že si jej strčila do kalhotek. Byla neoblomná, tak jsem musel láhev vytáhnout,“ směje se.

V průběhu večera musí být na návštěvníky stále milý. Klidně rozmlouvat s opilci, budit spáče, co se zapomněli na zemi před pódiem, udržovat v klubu klid a pořádek. Násilí používá výjimečně. Přestože detaily této profese důkladně zná, ani sám se v soukromém životě konfliktům s vyhazovači nevyhne. Naposledy se kvůli jednomu popral. „Odnesl jsem si zlomený nos. Holt byli tři.“

Veronika Hlavinková

Článek čtěte také na munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 8.12.2014 22:47 | karma článku: 16,78 | přečteno: 1254x